Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dansbandet Guns rosor släpper kärleksballad

Från 2018
Uppdaterad 23.08.2018 12:49.
Guns rosor.
Bildtext Från vänster: Robin Hagnäs, Joel Åman, Einar Holmbäck, Robin Granqvist och Herman Hagnäs.
Bild: Guns rosor.

Låten "Du är min" utmanar Vegatoppen och är en nyskriven kärleksballad som enligt kapellmästaren Herman Hagnäs gör sig perfekt för ett älskande par vid sommarstugan.

Guns rosor med rötterna i Karleby, Kronoby och Terjärv firar i år fem-årsjubileum. Under den här perioden har dansbandet släppt två skivor och den senaste, En dans på rosor, utkom nu under sommaren.

Kapellmästaren, sångaren och saxofonisten Herman Hagnäs är nöjd med hur Guns rosor utvecklats de senaste åren.

- Det fanns egentligen ingen tanke på att vi skulle bli kända eller ha så många spelningar, men bandets popularitet har växt från år till år och spelningarna har successivt blivit allt flera.

Spelningarna har ökat

Vanligtvis spelar de runt trettio spelningar per år, men i år har det ökat till fyrtio. Trots att efterfrågan ökar har Guns rosor inga tankar på att bli ett heltidsband.

- Vi har jobb, studier och annat som står i vägen. Dessutom tror jag att ifall vi fortsätter på samma nivå behåller vi också glädjen. Blir vi ett heltidsband med flera hundra spelningar per år tror jag vi förlorar charmen.

Publikrekord i sommar

Även om Guns rosor ser musiken som en bisyssla satsar de helhjärtat på musiken och det har också burit frukt. I sommar har de slagit sina tidigare publikrekord med råge.

Under midsommaren spelade bandet i Borgå och lockade över 1000 personer till spelningen. Några veckor senare uppträdde de på Åminne i Malax tillsammans med Lasse Stefanz inför en publik på 2500 personer.

- Det var dessutom mycket mera ungdomar i publiken än tidigare.

Fokus ligger på den största målgruppen 50–90-åringar. Men för att dansbandsmusiken skall ha en framtid satsar också Guns rosor målmedvetet på en yngre publik.

Vem är Guns rosor?

- Vi är på väg mot en ny tid då allt yngre upptäcker dansbandsmusiken igen. Då gäller det att kunna erbjuda 80-talisterna och ungdomarna välbekanta poplåtar i bra danstakt. Det är en svår balansgång, men ack så viktig.

Utmanaren är en somrig kärleksballad

När Vegatoppen nu vaknar ur sin sommardvala är Guns rosor en av de första att utmana den finlandsvenska hitlistan. Låten heter Du är min och återfinns på senaste skivan En dans på rosor.

Det är en nyskriven låt av Mats Larsson och nyligen bortgångna Maritha Johansson.

- Det är en somrig vacker kärleksballad i countrystil. Perfekt för ett älskande par vid sommarstugan!

Här kan du rösta på Vegatoppen!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln