Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jas-plan kraschade i södra Sverige – kolliderade med fågelflock

Från 2018
Uppdaterad 21.08.2018 15:23.
Ett plan av typen Jas 39C Gripen lyfter under en flygshow i Eslöv den 5 juni 2011.
Bildtext Jas 39C Gripen lyfter under en flygshow i Eslöv den 5 juni 2011.
Bild: EPA/JOHAN NILSSON

Ett stridsflygplan av typen Jas 39C Gripen har kraschat utanför Ronneby i Blekinge i södra Sverige. Piloten sköt ut sig efter att planet hade kolliderat med en flock större fåglar.

Olyckan inträffade klockan 9.41 på en höjd av cirka tusen meter. Piloten försökte återvända för landning, men bedömde att planet inte var manöverbart, enligt en presskonferens på Blekinge flygflottilj.

Flygplanet kraschade cirka fem kilometer norr om Blekinge flygflottilj mitt i skogen. Planet fattade eld och det började brinna på haveriplatsen. Piloten landade i skogen och plockades upp av försvarsmaktens helikopter som befann sig i luften i närheten.

En polishelikopter, poliser, räddningspersonal och militärer nära platsen för Jas-haveriet i Blekinge den 21 augusti 2018
Bildtext Räddningspersonal, poliser och militärer nära haveriplatsen.
Bild: EPA-EFE/JORGEN RAGNARSSON

Piloten mår efter omständigheterna mycket bra och har träffat sina kolleger på flygflottiljen och har talat med sina anhöriga. Han har genomgått en läkarundersökning.

Försvarsmaktens presschef Philip Simon säger att stridsflygplan ibland råkar ut för fågelkollisioner. Han säger att flygplan av den här typen är rustade för att klara av fågelkollisioner.

Statens haverikommission kommer att utreda olyckan.

Källor: Försvarsmakten, SVT, Expressen, Aftonbladet

Artikeln uppdaterades klockan 15.22 med vissa detaljer, bland annat att haverikommissionen kommer att utreda händelsen.

Diskussion om artikeln