Micke Björklund levde på mat gjord på östnyländska råvaror i en vecka
I projektet Närmat är utmaningen att leva på enbart närproducerat i fem dagar. Här kan du läsa om hur det gick för Micke Björklund och Matias Jungar på deras matresa i Östnyland.
Dag 1: Måndag Micke äter kantareller, gör speltgröt och plockar vattenmelon
Den första dagen är helt vegetarisk. Den börjar med en gröt på speltflingor. Sen blir det både kantarellstuvning i Ernestas och vattenmelonsplockning på Vessö innan kvällen avrundas med rotfrukter hos familjen Lindberg i Box.
Dag 2: Tisdag Micke besöker en chilientusiast, träffar kor och gör en orgie i bönor
Under tisdagen träffar Micke och Matias ett par med passion för chili, Märtha Vesterback och Bernt Olin i Sannäs.
Kaffeabstinensen börjar kännas av och killarna efterlyser kaffesurrogat. En annan grej som de efterlyst är Borgåsnäckor, och det levererar Marit Lindqvist under kvällen.
Dag 3: Onsdag Micke jagar förrymda snäckor, steker vaktel och åker till Pellinge
Micke vaknar av ett skrik! Det är Matias som ropar att snäckorna har rymt. Onsdagsmorgonen börjar med snigeljakt.
Det blir vilt på ett helt annat sätt då killarna besöker Borgby viltfågelfarm.

Dag 4: Torsdag Micke dricker "kaffe", vittjar nät och ger sig ut på emmeråkern
Micke får sitt kaffe till slut. Eller, ja, kaffe och kaffe. Snarare lite riven svamp. Men det är ju också gott.

På torsdagen ger sig killarna också ut på havet. De vittjar nät tillsammans med Jörgen Kellgren och får nöjet att äta riktigt nyfångad abborre. Från nät till tallrik på mindre än en timme. Det är närproducerad mat det!
Dag 5: Fredag Micke äter Borgåsnäckor och bjuder på fest i Runebergsparken
Till frukost blir det Borgåsnäckor. Kanske inte den mest konventionella frukostmaten, men våra Närmatshjältar klagar inte.

Dagen, och veckan, avslutas med en östnyländsk matfest i Runebergsparken.

Ett stort tack till alla som var med, som bidrog med råvaror, som kom på festen och som öppnade sina hem!
Vi fick ta emot många tips om fina råvaror. Vi hade tyvärr inte möjlighet att besöka alla, fastän vi gärna hade velat det.
- Nu har vi visat vad som finns, nu är det bara att ta för sig, säger Matias Jungar.
- Östnyland har verkligen levererat och jag hoppas bli lika väl mottagen nästa gång jag kommer. Det har varit berikande, säger Micke Björklund.
En del av Mickes recept från veckan hittar du här: Svenska Yles receptsamling