Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Risto Tammilehto uppfyller sina drömmar genom musiken

Från 2018
Uppdaterad 23.08.2018 15:20.
Risto Tammilehto, Anna Vihonen och Erkki Kuuttila.
Bildtext Risto Tammilehto med Anna Vihonen och Erkki Kuuttila.
Bild: Risto Tammilehto.

Trubaduren Risto Tammilehto utmanar Vegatoppen med låten ”En varm sommardag”. En låt han tycker hör till de mest genuina countryrocklåtar som getts ut i Finland på länge.

Risto Tammilehto från Raseborg har en gedigen musikkarriär i bagaget. Under flera år spelade han tillsammans med många olika orkesteruppsättningar och de senaste åren uppträder han främst som trubadur.

- Min passion är att få människor att dansa, bli förälskade eller bara på gott humör.

Utmanar Vegatoppen med sommarlåt

Nu är han aktuell som utmanare i Vegatoppen med låten ”En varm sommardag” där han samarbetar med sångaren Anna Vihonen och gitarristen Erkki Kuuttila. Förutom sånginsatsen spelar också Risto trummor på låten.

Låten är komponerad av Erkki Kuuttila och A.E Tomtebacka står för texterna.

Även om tematiken kanske känns aningen avlägsen när höstmörkret nu breder ut sig så menar Kuuttila att den fungerar lika bra nu som på sommaren.

- Låten är en bra påminnelse om den fantastiska sommar vi haft, säger Kuuttila.

Jämförs med Johnny Cash

Tammilehto hämtar inspiration från rock- och countrymusiken. Både Elvis Presley och Johnny Cash hör till favoriterna och många har genom åren jämfört Tammilehtos sångröst med Johnny Cash.

- Det är nog sådant som folk hittar på, man får helt enkelt ta det.

Vem är Risto Tammilehto med vänner?

En av hörnstenarna i Tammilehtos musikfilosofi är att alla instrument som hörs på låtarna ska vara fysiska. Den digitala musikrevolutionen är inget han ännu har omfamnat.

- Därför tycker jag också att mina låtar representerar en äkta country- och rocksstil som inte getts ut i Finland på länge.

Önskningarna är uppfyllda

Ända sedan barnsben har han haft tre önskningar. Den första var en egen orkester, den andra en skivinspelning och den tredje att han en dag skulle uppträda på radio eller tv.

- Alla tre önskningar är uppfyllda och jag är mycket nöjd med vad jag åstadkommit. Nu hoppas jag att ”En varm sommardag” blir omtyckt och spelas flitigt på radio.

Här kan du rösta på Vegatoppen!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln