Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Man kan bara bli förstådd av någon som vet hur det är” - nu startar stödgruppen för anhöriga till narkotikamissbrukare i Västnyland

Från 2018
Petra Aminoff sitter vid några stora stenar. I bakgrunden syns vassa och gröna buskar.
Bildtext Ingåbon Petra Aminoff vill bryta tabut som finns gällande familjer där någon missbrukar.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Petra Aminoff tröttnade på skammen och trädde fram med eget namn i hopp om att hitta andra som också har anhöriga som knarkar. Några månader senare kan hon starta den efterlängtade stödgruppen.

Petra Aminoff berättade om sina erfarenheter som mamma till en narkotikamissbrukande son för Yle Västnyland i våras.

Artikeln fick över 700 interaktioner på Facebook och hennes historia intresserade långt utanför den egna bekantskapskretsen. Då insåg Aminoff att hon var inne på rätt spår.

- Då fattade jag att behovet finns på riktigt. Det är inte bara jag som tycker det skulle vara bra att tala utan nu måste det göras något åt saken.

Dags att hjälpa sig själv

Den nygrundade stödgruppen börjar nu mötas regelbundet i Ingå. För tillfället består gruppen av tre västnyländska mammor men Aminoff vet att det finns många fler vars anhöriga missbrukar narkotika.

Problemet är att det fortfarande är tabu att ha närstående som missbrukar. Petra Aminoff hoppas kunna ändra på det genom att själv framträda med namn och bild.

Hon understryker vikten att ta hand om sig själv och att tala är ett steg på vägen.

- Vi kan inte alltid hjälpa drogmissbrukarna så mycket som vi skulle vilja men vi måste börja hjälpa oss själva.

Inget ojande och vojande

Stödgruppen ska inte följa något program. Under träffarna ska gruppen i lugn och ro berätta och kommentera varandras erfarenheter. Som människa till människa, säger Aminoff.

Gruppen är bara till för anhöriga till narkotikamissbrukare. Det här för att gruppens deltagare ska kunna förstå varandra bättre.

- Sakerna som man måste få säga högt kan vara väldigt hemska. Man behöver tala med sådana som inte blir chockerade och som vet vad man talar om, säger hon och fortsätter:

- Man vill inte höra något ojande och vojande. Man kan bara bli förstådd av någon som vet hur det är.

Stödgruppen går på svenska och möts för första gången på söndag (26.8) i församlingens ungdomshus i Ingå.

Diskussion om artikeln