Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ett nytt förslag kring Hindhår bildningscentrum upprör föräldrar men politikerna tröstar: "Det är nu föräldrar och invånare kan försöka påverka beslutsfattarna"

Från 2018
Uppdaterad 22.08.2018 15:22.
Föräldrarna Susann Lindgren och Hanna Lönnfors vid Hindhår skola
Bildtext Susann Lindgren och Hanna Lönnfors hoppas att beslutsfattarna inte väljer att flytta den svenskspråkiga skolan från Hindhår.
Bild: Yle/ Jeanette Broman

På våren hade föräldrarna i Hindhår möjlighet att bekanta sig med ritningarna på planerna kring det nya bildningscentrumet.

I det senaste förslaget finns inte ett tredje alternativ vilket är orsaken till att föräldrarna nu är upprörda.

Hittills har familjerna i området tillsammans jobbat för ett gemensamt tvåspråkigt bildningscentrum.

Men efter att det nya förslaget kom till familjernas kännedom har attityderna kring tvåspråkigheten ändrats.

- Vi vill ju alla samma sak, att alla barnen ska få gå i en skola som finns nära. Men nu då alternativen är de här verkar tvåspråkigheten inte längre vara en så viktig sak för en del av de finskspråkiga. För att bevara deras alla årskurser i byn verkar det som om vissa är villiga att flytta de svenskspråkiga någon annanstans, säger Susann Lindgren.

Lindgren hoppas att det nya förslaget inte kommer att påverka språkgrupperna eftersom byandan i Hindhår varit så bra hittills.

- Jag hoppas att språkgrupperna håller ihop och tjänstemännens förslag inte ska orsaka splittring i språkgrupperna då Hindhår nu har fungerande tvåspråkighet. Tillsammans är vi större och starkare och på så sätt kan vi kanske få fortsätta som hittills, säger hon.

Hindhår skolcenter i Borgå
Bildtext Tanken är att den nya idrottshallen byggs mellan de två skolbyggnaderna.
Bild: Yle/ Jeanette Broman

I stadens förslag finns två alternativ. Det ena är att de svenskspråkiga och finskspråkiga årskurserna 1 till 4 inklusive förskolan stannar i Hindhår. Det innebär skolskjutsar för årskurserna 5 till 6.

Det andra alternativet är att enbart de finskspråkiga eleverna skulle stanna kvar i Hindhår och de svenskspråkiga skulle flyttas till Kullo eller Strömborgska skolan.

Baracker vid Hindhår skola i Borgå
Bildtext För tillfället går en del av eleverna i skola baracker.
Bild: Yle/ Jeanette Broman

Hanna Lönnfors är förälder men också politiskt insatt i ärendet. Enligt henne borde ett tredje alternativ framföras.

- Det tredje alternativet är att det fortsätter som hittills. En idrottshall måste ändå byggas och då kan ett par extra klassrum inte kosta så mycket till, säger Lönnfors.

Ännu finns det möjlighet att påverka

Catharina von Schoultz är ordförande i bildningsnämnden och hon fick höra om förslaget via medierna. Hon vill påpeka att det är ett förslag och att inga beslut ännu har fattats.

- Det verkar som om man under sommaren har fått fram något nytt gällande de återstående byggnaderna som påverkar de tidigare planerna, säger hon.

Det finns en möjlighet att byggnaderna är i sämre skick än väntat och därför måste man nu lägga fram alla alternativ.

- Det är nu man som förälder ännu kan försöka påverka, säger von Schoultz.

Enligt Von Schoultz är tvåspråkigheten en viktig sak och att helt flytta den svenskspråkiga skolan inte är ett alternativ. Hon hoppas på att tvåspråkigheten finns kvar.

22.8.2018 Artikeln uppdaterad med en tilläggskommentar av Susann Lindgren och en rättelse till hennes citat om att det inte handlar om alla finskspråkiga utan enbart en del av dem. Största delen av de finskspråkiga vill kämpa för ett tvåspråkigt bildningscentrum.

22.08.18 En morgon med grävlingsstek, jubileumsfotboll i Nickby och skolkamp i Hindhår

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln