Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Muren på Sandudds begravningsplats rasade samman under Weekend-festivalen – kostar 150 000 euro att reparera

Från 2018
Uppdaterad 22.08.2018 10:31.
Mur som rasat samman.
Bildtext Muren den 20 juli.
Bild: Onni Ojala / Lehtikuva

Under Weekend-festivalen på veckoslutet skadades muren på Sandudds begravningsplats. Det är oklart vem som kommer att betala den saftiga räkningen.

Muren rasade samman på flera ställen då några ungdomar klättrade över den under veckoslutet. Ungdomarna hade tagit sig till begravningsplatsen för att lyssna på musiken gratis, utanför festivalområdet.

Nu är det klart att räkningen för reparationsarbetet blir hög. Reparationen kostar uppskattningsvis 150 000 euro.

Ledare för kapellverksamheten, Kalervo Mattila från Helsingfors Kyrkliga Samfällighet, är förargad.

– Muren har rasat in på ungefär fem ställen. Enligt en entreprenör som besökt stället i går kostar det uppskattningsvis 150 000 euro att reparera. Det är inget lätt jobb.

Mattila befarar att den evangelisk-lutherska samfälligheten och den judiska församlingen blir tvungna att betala.

"Ett handarbete"

Risto Lehto som är chef för begravningsväsendet vid Helsingfors Kyrkliga Samfällighet säger att det var tur att ingen skadades då muren rasade.

Enligt Lehto klarnar det slutliga priset för reparationen efter att man gjort upp en noggrannare plan och konkurrensutsatt arbetet.

Det som är klart är att arbetet varken blir billigt eller enkelt.

– Att stapla stenarna på plats är ett hantverk och man måste vara precis för att få stenarna på rätt plats så att murkonstruktionen är felfri och säker, säger Lehto.

Eftersom muren har skadats på flera olika ställen är man kanske tvungen att montera ner muren ungefär 10-20 meter åt båda hållen vid varje ställe.

– Muren hålls stabil eftersom stenarna är staplade på varandra, och alla stenar bär upp muren. Det finns ingen betong eller något annat bindemedel. Stenarna staplas med en bestämd logik. När muren rasar på det här sättet blir den instabil åt båda hållen. Man måste ta isär den så att man hittar rätt ställe där man kan börja bygga upp den på nytt.

På grund av höstregnen måste man också bygga ett skyddstak.

Vem är ansvarig?

Risto Lehto kan ännu inte säga vem det är som betalar för reparationen.

– Det är en utomstående som gjort det här. Först måste vi reda ut vem som är ansvarig. Om det tar länge att reda ut, börjar vi diskutera med den judiska församlingen om hur vi fortskrider. Säkerheten i närheten av muren måste i varje fall garanteras.

Man kan heller inte vänta för länge med att reparera muren eftersom rasen kan sprida sig.

Artiklen baserar sig på Nuoriso kiipeili Hietaniemen hautausmaan muurin hajalle Weekend-viikonloppuna – Nyt ei tiedetä, kuka maksaa laskun skriven av Varpu Helpinen samt artikeln Weekend Festivalin aikaan sortuneen hautausmaan muurin korjaaminen on täsmällistä käsityötä – "On tarkkaa, että osataan laittaa kivet sopiviin paikkoihin" skriven av Ulla Malminen.

Artikeln uppdaterades klockan 18.47 med Risto Lehtos kommentarer.

Diskussion om artikeln