Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vegetarisk mat blir obligatorisk i armén en dag i veckan - av hälso- och klimatskäl

Från 2018
Uppdaterad 22.08.2018 05:10.
Potatissoppa i randig skål.
Bild: Pixabay

I garnisonernas matsalar kommer man från hösten allt oftare att äta vegetarisk mat. På menyn kommer det att finnas en dag i veckan då det serveras vegetarisk mat, säger major Eija Pulkki vid Försvarsmaktens logistikverk.

Pulkki är servicechef för försvarsmaktens matförsörjning.

Visserligen är inte dagens båda huvudrätter, lunch och middag, båda vegetariska men beräkningsmässigt måste den nya menyn innehålla en dag med vegetarisk mat per vecka.

Under veckan kommer det alltså att serveras enbart vegetarisk mat vid två måltider.

Mjölkprodukter och ägg

De vegetariska alternativen kommer inte heller att innehålla fisk, men nog mjölkprodukter eller ägg. De kan bestå av till exempel potatis, pasta, soja eller quorn.

I alla garnisoner har det redan länge serverats vegetarisk mat åt dem som inte äter kött och vegetariska alternativ har överlag gradvis lagts till i menyerna.

Beväringskommittéernas förbund föreslog redan i fjol att en dag skulle vara vegetarisk, men matförsörjningen stannade vid ett annat alternativ.

- I många skolor har man övergått till en dag med bara vegetarisk mat men vi ansåg det bättre att dela upp det på två dagar. I skolorna serveras bara en måltid med varm mat, men vi serverar två, säger utvecklingschef Petri Hoffren vid Leijona Catering som svarar för arméns matförsörjning.

Hälso- och klimatskäl

Det är hälsoskäl och köttproduktionens påverkan på klimatförändringen som ligger bakom det ökade utbudet av vegetarisk mat, säger Hoffren.

Det är inte fråga om pengar.

- Klimatförändringen ligger bakom, vegetarisk mat är inte billigare, säger Hoffren.

Enligt försvarsmaktens personaltidning Ruotuväki är bara 88 av 20 000 beväringar vegetarianer. Det förekommer stora regionala skillnader, av beväringarna i Lappland är bara 0,23 procent vegetarianer men i Gardets jägarregemente i Helsingfors är 0,63 procent vegetarianer.

Det är mindre vanligt att beväringar är vegetarianer än bland finländarna i medeltal. Enligt Statistikcentralen har en knapp femtedel av unga i åldern 17 - 24 år avstått från kött i slutet av år 2016.

Beväringar som behöver specialdiet kan meddela om det i början av tjänstgörningen. Specialdieten serveras också ute i terrängen.

Vid varje garnison finns också veganalternativ.

Texten baserar sig på en artikel: Armeijaan tulee pakollinen kasvisruokapäivä joka viikko – syynä terveellisyys ja ilmastonmuutos, av Timo Keränen, Yle Uutiset.

Diskussion om artikeln