Tjecker och slovaker uppmärksammade 50-årsdagen av sovjetisk invasion
I Tjeckien och Slovakien har man i dag uppmärksammat 50-årsdagen av den sovjetledda invasion som satte stopp för den tjeckoslovakiska reformrörelse som kallades Pragvåren.
Utanför radiohuset i centrum av Prag hölls en ceremoni till minne av de 17 personer som dog då de försökte hindra soldaterna från Warszawapakten att tränga in i byggnaden.
När premiärminister Andrej Babiš anlände till ceremonin, buade hundratals av de närvarande åt honom.
Babiš minoritetsregering är den första regeringen i landet sedan 1989 som styr med hjälp av stöd från kommunistpartiet. 1989 var året då det kommunistiska styret i Tjeckoslovakien föll.
Populisten och miljardären Babiš är en omstridd figur. Han misstänks både för bedrägeri och för att under kommunisttiden ha samarbetat med den hemliga polisen, ett påstående som han tillbakavisar.
Invasion mot demokratiska reformer
Reformrörelsen i Tjeckoslovakien under ledning av Alexander Dubček öppnade för demokratiska reformer men rörelsen slogs ner då trupper från Sovjetunionen, Östtyskland, Ungern och Polen invaderade landet.
50 personer dödades i Tjeckoslovakien under invasionens första dag. Det totala antalet dödsoffer för invasionen uppgår till 402. De sista sovjetiska trupperna lämnade landet 1991.
Statlig tjeckisk tv visar under hela dagen i dag specialprogram om händelserna för 50 år sedan. På kvällen visar tv-kanalen ett tal av den slovakiske presidenten Andrej Kiska. Hans tjeckiske kollega Milos Zeman är en tidigare kommunist som är känd för sina proryska åsikter. Han han valt att inte uttala sig under årsdagen.
Zemans beslut att inte delta i minnesceremonier i dag har kritiserats hårt av oppositionspartier på högerkanten.
Juncker: Mänskliga rättigheter måste försvaras
Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har uttalat sig om årsdagen. Han uppmanade till att använda dagen till att minnas att fred och respekt för mänskliga rättigheter aldrig kan tas för givna och måste försvaras vareviga dag.
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk konstaterade på Twitter att den sovjetiska invasionen för 50 år sedan krossade Pragvåren, men att längtan efter frihet och demokrati överlevde och utgör kärnan i vad som förenar Europa i dag.