Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hassan Zubier erkänner att han försökte lura till sig ersättningar med ett förfalskat intyg

Från 2018
Uppdaterad 22.08.2018 10:06.
Hassan Zubier punaista taustaa vasten lähikuvassa.
Bildtext Hassan Zubier
Bild: Yle/Nella Nuora

Hassan Zubier som hjälpte ett offer för knivdådet i Åbo erkänner att han försökte lura åt sig ersättningar.

Det intyg som Zubier förde fram om förlorade inkomster från ett ambulansföretag i Sverige var en förfalskning. Det kom fram då Statskontoret gick igenom dokument som gällde ersättningarna, berättar Zubiers ombudsman, juris doktor Ari Huhtamäki för nyhetsbyrån STT.

Erkänner

Zubier har sagt till åklagaren att han erkänner gärningen. Utom förfalskningen erkänner han att han förde fram ett falskt bevis i domstolen och att han försökte få orättfärdiga ersättningar av Statskontoret.

Av Statskontorets utredning framgår att Zubier inte hade arbetat på ambulansföretaget under den tid som hävdades i ansökan om ersättning för förlorade inkomster. Inte heller den person som hade undertecknat intyget arbetade på ambulansföretaget.

Bär konsekvenserna av sitt handlande

Enligt Huhtamäki ansåg tingsrätten i Åbo att Zubier var berättigad till ersättning på knappt 1 000 euro i månaden tills han fyller 65 år. Han skulle ha fått ersättning i 20 års tid.

Enligt Huhtamäki motiverar Zubier sitt handlade med sin dåliga ekonomiska ställning. Han har sagt att han är redo att bära konsekvenserna för sitt handlande.

Zubier hjälpte ett av offren för knivdåden i Åbo och blev då själv knivhuggen och sitter nu i rullstol.

Källa. STT

Diskussion om artikeln