Ljust och högt i tak – "Nordiska konstskolans utrymmen har passat perfekt för konstundervisning"
Stiftelsen för Nordiska konstskolan i Karleby söker nya samarbetspartners så att skolan ska kunna leva vidare.
Huset är i sig anrikt och en utmärkt miljö för skapande konst, anser stiftelsens styrelseordförande Brit Stenman.
- Det är en jugendbyggnad från 1907. Och den har behållit sitt utseende och sin utsmyckning. En byggnad som lämpat sig utomordentligt väl för konstutbildning, säger Stenman.
Hon nämner stämningen byggnaden andas, dekorationer, kakelugnar, valv och höga tak. Men för att få bedriva undervisning behövs en upprätthållare.
- Vi måste hitta den rätta samarbetspartnern. Vi har hopp men det är väldigt bråttom. Vi försöker sondera och hoppas på det bästa.
Det är Karleby stad som äger själva byggnaden och den här veckan kommer Stenman och studierektor Meri Linna att träffa stadsdirektören Stina Mattila för att diskutera framtiden.
Från 100 till 17 sökande
Enligt skolans upprätthållare, samkommunen Kvarnen, är den största orsaken till nedläggningen att eleverna är så få.
Fram till år 2000 sökte drygt 100 personer till skolan varje år, i höst är man nere i 17.
Enligt rektor Tom Hansén på Kronoby folkhögskola Kvarnen kan en orsak till det sviktande elevunderlaget vara att studierna i skolan inte lett till någon examen utan varit förberedelse för studier på högskolenivå.
- Och samhället har förändrats, det finns fler utbildningsplatser i konst och allt spelar in. Och vi har kanske inte lyckats förnya konceptet och hängt med i utvecklingen. Det bar inte längre än så här, säger Hansén.
Enligt Stenman hade skolan i höst fått lov att ge kurser inom den öppna universitetsutbildningen. Men det hann man alltså aldrig införa.
- Vi har i flera år försökt förnya konceptet och man har tänkt till många gånger. Men det har inte hjälpt, så här få sökande har vi inte haft tidigare, säger Hansén.
Styrelsen bedömde att de modeller som lades fram från skolans sida inte var genomförbara och någon lösning på lång sikt, enligt Hansén. Skolan har i dag 3,2 årsverken fördelade på fyra anställda.
Skolans studierektor Meri Linna delar inte Hanséns åsikt.
- Vi borde ha fått tid att utarbetat den slutgiltiga modellen tillsammans med dem på Kvarnen, men någon handlingsplan för skolans nedläggning eller föredragslista inför mötet tillhandahölls inte innan beslutet, säger Linna.
Fulsnygga kakelugnar
Byggnaden i jugendstil är enligt Stenman unik med tanke på att den är i trä och har bevarats i så ursprungligt skick. Linna säger att miljön har betydelse för skapande.
- Det är högt i tak och stora fönster, dagsljus och en aura som på något sätt får en att bli fantasifull och lekfull.
Linna nämner bland annat en kakelugn i en av ateljéerna som är grön och utsmyckad med gula fåglar och något som kanske kan liknas vid bruna ostbågar.
- Den är jätterolig på något sätt och ganska lekfull. Det är intressant att tänka att när byggnaden skapades så vad var anledningen till att man ville ha just den här, säger Linna.
Huset är en av Linnas favoritbyggnader.
- Det här är fina förutsättningar om man jämför med att jobba i en mer konstors liknande byggnad som har lågt i tak och många av de motsatta förutsättningarna.