Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps advokat Cohen medger brott – betalade 300 000 till kvinnor efter order av "kandidat till federalt ämbete"

Från 2018
Uppdaterad 22.08.2018 07:27.
Michael cohen, Trumps personliga advokat
Bildtext Michael Cohen, Donald Trumps tidigare advokat.
Bild: EPA/JOHN TAGGAR

Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen har kommit överens med federala åklagare om att erkänna sig skyldig till brott. Ett av brotten handlar om utbetalningen till två kvinnor för att de ska hålla tyst om förhållanden med en person som högst antagligen är presidenten.

Cohen nämnde inte Trump direkt vid namn inför den federala domstolen på Manhattan. I stället nämns "en kandidat till ett federalt ämbete”.

I praktiken handlar det om att presidentkandidat Donald Trump har bett Cohen att utföra betalningar till två kvinnor för att de ska hålla tyst om förhållanden med Trump.

Enligt AFP rör det sig om betalningar på 150 000 respektive 130 000 dollar. Pengarna ska ha kommit från kampanjmedel.

Cohen säger att utbetalningarna gjordes efter att Trump bett om det personligen.

Den ena utbetalningen gjordes till skådespelerskan Stephanie Clifford bara några dagar innan presidentvalet i november 2016.

Clifford, som gjort sin karriär under artistnamnet Stormy Daniels, har sagt att hon haft ett förhållande med Trump kring 2006. Hon har ansökt om att sekretessavtalet som hon gjort med Trump förkastas.

- Han gjorde detta för att tysta två kvinnor och för att påverka presidentvalet 2016. Det herr Cohen gjorde är olagligt, sa New Yorks vice åklagare Robert Khuzami.

Cohen skyldig på åtta punkter

Cohen medgav sin skyldighet till brott på åtta punkter. Det handlar bland annat om brott mot lagen om kampanjfinansiering, bankbedrägerier och skatteflykt.

Utredningen som pågick i flera månader handlade väldigt långt sig på Cohens affärsverksamhet, som inte direkt hade en koppling till Trump.

Det gäller bland annat Cohens inblandning i taxiföretag.

"Varför skulle det inte vara ett brott för Trump?"

Enligt Washington Post ska Trumps långvariga juridiska rådgivare gått med på att samarbeta med åklagaren efter att han har fått veta att han riskerar ett fängelsestraff på över tolv år.

Cohen ska ha gått med på att erkänna sig skyldig för att "spara miljontals dollar, skydda sin familj och begränsa sin exponering", säger en källa till Politico.

Cohen kan genom sitt erkännande undvika en rättegång.

- Om de här utbetalningarna var brott för min klient, varför skulle de inte vara det för Donald Trump, skriver Michael Cohens advokat Lanny Davis på twitter.

Manafort dömdes

Samtidigt har en jury efter fyra dagars funderande kommit fram till att Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort gjort sig skyldig till skattefusk och bankbedrägerier.

Manafort har stått åtalad för att bland annat ha gömt undan flera miljoner dollar under sin tid som nära medarbetare och lobbyist för Ukrainas tidigare proryska president Viktor Janukovitj.

Juryn fällde Manafort på åtta åtalspunkter av 18. Straffet meddelas senare.

Paul Manafort riskerar över 30 års fängelse om han får en fällande dom
Bildtext Paul Manafort, Donald Trumps tidigare kampanjchef.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Domaren TS Ellis har sagt att rättegången kan ogiltigförklaras när det gäller de tio punkter där juryn inte kom fram till en lösning.

Åklagaren har nu fram till den 29 augusti på sig att kräva att de återstående tio åtalen mot Manafort behandlas på nytt.

Manaforts handlingar har blivit utredda i samband med åklagaren Robert Muellers utredning kring rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet år 2016, och om president Donald Trumps kampanjteam hade del i det.

Rättegången mot Manafort är den första som bygger på information som Muellers utredare tagit fram.

Manaforts dom berör hans privata ekonomi och inte direkt Trumps valkampanj.

Trump: Manafort "en mycket bra person"

USA:s president Donald Trump kommenterade inte Cohens erkännande med ett ord.

Han befann sig i går på ett valkampanjliknande publikmöte i Charleston i delstaten West Virginia. Där fick han frågor o mdomen mot Manafort.

Trump har kallat rättegången för ”mycket sorglig” och hyllat Manafort som ”en mycket bra person”.

Amerikanska medier har spekulerat i om Trump kan tänkas benåda Manafort efter att han utdelats sitt straff.

Diskussion om artikeln