Hundattackerna ökar runtom i världen - varför är hundar aggressiva?
Hundattacker blir allt fler både i Finland och globalt. Orsaken kan vara en summa av många faktorer - hunden kan ha aggressionen i blodet, men ofta är det också människan som får ta på sig en del av skulden, säger hundexperter.
Antalet hundattacker anmälda till polisen har ökat tydligt under de senaste tre åren.
I fjol var attackerna närmare 800 i hela Finland och för i år kan antalet bli ett hundratal fler, om inte den nuvarande takten mattas av.
Ofta ligger felet inte enbart i hunden utan också människan har sitt finger med i spelet, säger hundtränaren Liisa Tikka.
- Det handlar ofta om likgiltighet. Man känner inte till sina egna färdigheter för att handskas med en hund. Så antingen skaffar man fel typ av hund eller så ger man över hunden i fel händer.
- I många av fallen har den attackerande hunden varit under omvårdnad, och ägaren antingen valt fel typ av hundvakt eller inte gett tillräckliga instruktioner, säger Tikka.
Kan vara genetiskt
Men självfallet finns det hundar som helt enkelt har aggression i blodet. Katriina Tiira forskar i djurens beteende och ser en tydlig koppling till hundarnas arvsmassa.
- Våra hundraser har ursprungligen uppkommit till följd av att vi avsiktligen har förädlat hundar med olika slags beteende, beroende på våra ändamål.
Antingen skaffar man fel typ av hund eller så ger man över hunden i fel händer
― Hundtränare Liisa Tikka
- Därför har vi hundraser som är mer aggressiva genetiskt sett än andra raser.
Men det förklarar inte hela problemet - hundens beteende är också starkt situationsbundet. Dessutom finns det olika typer av aggressioner, förklarar Tiira.
- Hunden kan till exempel vara aggressiv mot främmande människor men komma väl överens med andra hundar - eller tvärtom.
"Tänk noga efter innan du skaffar hund"
Också antalet hundar har ökat betydligt. I dagsläget har vi cirka 700 000 hundar i Finland.
Hundattacker är vanliga speciellt i stadsområden där de flesta hundägarna finns, säger Harri Lehkonen, styrelseordförande för Finska Kennelklubben.
Han råder människor att tänka noga efter innan de skaffar hund.
- Börja med att tänka: lönar det sig? Är rasen lämplig för dina ändamål?
- Ta också väl reda på hur den rasen, och en hund i allmänhet, ska uppfostras. Den grundläggande lydnaden ska vara i skick, säger Lehkonen.
Forskaren Katriina Tiira tillägger att vi ofta glömmer bort att hunden faktiskt kan bita om den blir arg.
- Många förhåller sig till hundar som till barn. Man glömmer bort att det faktiskt finns vassa tänder och starka käkar där bakom det gulliga ansiktet.
De argaste raserna? - Små sällskapshundar toppar listan
Hundtränare Liisa Tikka är aktiv inom föreningen för Amerikanska staffordshireterriers i Finland och äger hundar av samma ras.
Hon menar att rasen har en stark stämpel som aggressiv och farlig. Både amerikanske pittbullterriers och -staffordshireterriers är förbjudna i vissa länder, bland annat i Norge och Danmark.
Men i verkligheten är det helt andra raser som toppar listan av de mest argsinta. Små sällskapshundar som chihuahuan och taxen ligger högst i topp - vilket kanske många inte väntat sig.
Vi kan inte tvinga en naturligt mer aggressiv ras att uppföra sig i hundparken.
― Hundtränare Liisa Tikka
- Människor känner ganska dåligt till vilka drag som hänger ihop med vilka raser, säger Liisa Tikka och tillägger att människor ofta överskattar sin kunskap som hundtränare.
- Man väljer en svårhanterlig ras som man sedan inte kan hantera lika väl som man trott.
- Vi kan inte heller tvinga en naturligt mer aggressiv ras att uppföra sig i hundparken - man kan inte slåss mot generna hur långt som helst.
Inga förbud i Finland - åtminstone ännu
I vissa länder har man tagit i med hårdhandskarna och infört förbudslistor på en del hundraser som uppfattas som farliga eller aggressiva.
Riktigt så långt torde Finland inte gå inom en nära framtid, säger Harri Lehkonen. Vill Finland göra något konkret har han en bättre idé.
- I till exempel Spanien och Grekland har man börjat kräva licens för ägandet av vissa typer av hundar.
I Spanien får personer med brottsregister inte äga hundar av en bestämd sort. Begår du ett brott tas hunden ifrån dig och dessutom krävs en ansvarsförsäkring på hundarna.
- Förbudslistor är dessutom nästan omöjliga att övervaka eftersom rasblandningar är så vanliga.
Och skulle man införa förbud mot hundraser enligt statistik på hundbett blir man tvungen att förbjuda största delen av hundpopulationen.
Förbudslistor är nästan omöjliga att övervaka eftersom rasblandningar är så vanliga
― Harri Lehkonen, Finska Kennelklubben
Det säger Katriina Tiira med hänvisning till resultaten av en nederländsk forskning.
I Nederländerna har man dessutom ett SAB-test (Socially Acceptable Behaviour) för att mäta hundens aggression gentemot människor.
- Testet kunde vara vettigt att ta i bruk också i Finland som ett hjälpmedel för framtida förädling, säger Katriina Tiira.
Artikeln baserar sig på en intervju i Yles morgon-tv från onsdagen 22.8.2018.