Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratusentals rohingyabarn lever under svåra förhållanden i massläger i Bangladesh - samtidigt samlas bevis för militärens grymheter i Myanmar

Från 2018
Uppdaterad 22.08.2018 18:01.
Pojkar vid vattenledning i flyktinglägret Nayapara nära Cox's Bazar i Bangladesh
Bild: AFP / Lehtikuva

De grymheter som rohingyerna - den utsatta minoriteten i Myanmar (Burma) - har utsatts för fick stor uppmärksamhet för jämnt ett år sedan.

Rohingyernas massflykt till Bangladesh blev en av de snabbast växande kriserna i världen.

Över 700 000 rohingyer flydde till grannlandet Bangladesh för att undkomma mord, sexuella övergrepp och förföljelse.

Då hade tusentals rohingyer redan dödats av militären i området Rakhine i Myanmar.

Rohingyer på flykt från Burma.
Bildtext Rohingyerna tvingas fly från sina hem i det buddhistiska Myanmar där myndigheterna ofta kallar dem bengaler eller muslimer.

Kris fortfarande ett år senare - och barnen lider

Ett år efter den stora massflykten är situationen svår. Rohingyerna lever fortsättningsvis i överfyllda läger i Bangladesh.

I Cox's Bazar lever närmare en miljon rohingyer i det största flyktinglägret i världen. FN:s barnorganisation Unicef har slagit larm om situationen för cirka 380 000 rohingyabarn i Cox's Bazar.

Barnen har begränsad tillgång till rent vatten, mat och utbildning. De hygieniska förhållandena är dåliga, och sjukdomar sprids lätt i lägren.

Många av dem lever i rädsla. Det är nu den tid på året då de stora monsunregnen drabbar området. De sköra husen lätt kan svepas iväg av tyfoner.

Utöver de skador som uppstår på regn- och vindskydd ökar också risken för vattenburna sjukdomar som diarré och kolera i lägren.

Efter att ha flytt från Myanmar löper rohingyerna risk att tvingas fly en andra gång - den här gången undan lerskred och översvämningar.

Rohingyerna samlar bevismaterial för morden i Myanmar

Biståndsorganisationer, journalister och utländska myndigheter har inte rett ut det som skedde i rohingyernas hembyar, men nu har en del av rohingyerna i lägren själva samlat in bevismaterial.

De har gjort upp detaljerade listor över människor som dödats av militären i Myanmar. Bevismaterialet innefattar också foton och videor som visar grymheter som begåtts i Myanmar.

I lägren i Bangladesh kan dokumenteringen ske utan att rohingyerna behöver vara rädda för att myanmariska säkerhetsstyrkor ska angripa dem.

Rohingyaflyktingar samlar vatten i lägret Kutupalong i Ukhia, Bangladesh
Bildtext Rohingyaflyktingar samlar vatten i lägret Kutupalong i Ukhia, Bangladesh
Bild: AFP / Lehtikuva

Värdefulla dokument för framtiden

Rohingyerna bär med sig hemska minnen av den kaotiska flykten från Myanmar då militären kom. Människor - också barn - blev mördade, kvinnor våldtogs och byar brändes ner. Många är fortfarande rädda för att återvända till sina hemtrakter.

- Jag dör hellre i Bangladesh än återvänder till Myanmar, säger en 19-årig flicka till Unicef. Hon våldtogs då soldaterna kom till hennes by, och hennes lilla son slogs ihjäl.

De listor som nu sammanställts visar att antalet dödade rohingyer var över 10 000.

Rohingyernas listor innehåller namnen på offren, ålder, föräldrars namn, adress i Myanmar och uppgifter om hur de blev dödade.

- När jag blev en flykting kände jag att jag måste göra någonting, säger Mohib Bullah som är en av dem som har gått omkring bland flyktingarna och samlat in detaljerade uppgifter.

Han hoppas på att listorna blir ett historiskt bevis på grymheter som annars skulle ha glömts bort.

Vi vill ha rättvisa så att vi kan återvända till Myanmar

Flyktinglägret Kutupalong i Ukhia nära Cox's Bazar
Bildtext Flyktinglägret Kutupalong i Ukhia nära Cox's Bazar
Bild: AFP / Lehtikuva

För Mohammes Suleman - en affärsinnehavare från Tula Toli i Myanmar - är rohingyernas listor och dokument ett arv som går vidare till hans femåriga dotter.

Han berättar för nyhetsbyrån Reuters att dottern varje dag gråter och längtar efter sin mamma. Mamman och fyra systrar har dödats.

Tack vare den här dokumenteringen ska min lilla dotter i framtiden kunna ta reda på vad vår familj drabbades av

- En dag växer hon upp. Hon vill veta vad som hände och när det hände. Då är jag kanske också död. Men om det här är nedskrivet och om det förvaras väl så får hon reda på vad vår familj drabbades av.

Rohingyaflyktingar i Bangladesh
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt Unicefs bedömningar finns det sammanlagt ungefär 720 000 rohingyabarn i Bangladesh och Myanmar som är i trängande behov av humanitär hjälp och skydd.

Barnen hotas i Bangladesh av cyklonsäsongen och i Myanmar av våld och bristande mänskliga rättigheter.

Löften om återvändo har inte uppfyllts

Omvärlden har fördömt Myanmar för behandlingen av rohingyerna, och FN har definierat Myanmars agerande som så kallad etnisk rensning. Man talar också om folkmord.

FN:s utvecklings- och flyktingorganisationer – UNDP and UNHCR – undertecknade i juni tillsammans med Aung San Suu Kyis regering i Myanmar en överenskommelse om att de rohingyer som flydde till Bangladesh i fjol skulle kunna återvända till sina hem.

- Trots att regeringen för flera månader sedan lovade hjälpa till med att få rohingyaflyktingarna att ta sig tillbaka till sina hemtrakter väntar FN fortfarande på att få fullt tillträde till konfliktområdet i Myanmar, säger Knut Östby, FN.s humanitära koordinator i Myanmar.

Frågan är ändå om återvändande rohingyer skulle beviljas medborgarskap och rörelsefrihet i Myanmar.

Förhållandena i de nordliga områdena i Rakhiner är osäkra. FN och det internationella samfundet anser inte att det finns förutsättningar för en trygg återvändo för rohingyerna.

Den dag rohingyerna får tillbaka sina rättigheter, sin värdighet och sitt medborgarskap kan de återvända hem.

Men fram till dess sitter de fast i Bangladesh - och ingen vet hur länge.

Folkgruppen rohingya

 • Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Myanmar i flera generationer. Myanmar är i övrigt huvudsakligen buddhistiskt.
 • Konflikten mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Myanmar har pågått i flera årtionden.
 • Sedan landets självständighet 1948 har ett stort antal rohingyer tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.
 • Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare.
 • År 1982 infördes det i lag restriktioner för rohingyernas och andra minoriteters medborgarskap, och det slogs fast att dessa inte tillhörde de "nationella raserna" i Myanmar.
 • Rohingyerna blev utestängda från den senaste nationella folkräkningen i Myanmar 2014. Många blev fråntagna sina identifieringshandlingar eller fick sina dokument ogiltigförklarade vilket ledde till att de förhindrades att rösta i det viktiga valet 2015.
 • Myanmars regering vägrar till och med att använda ordet rohingya, och kallar rohingyerna för bengaler eller muslimer.
 • Det bor rohingyer också i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.
 • 700 000 rohingyer har under det senaste året tvingas fly till grannlandet Bangladesh på grund av att deras byar bränts ned och människor dödats.
 • Den myanmariska militären, som hävdar att man genomför insatser mot "extremterrorister", lägger skulden för våldsamheterna på gerillagrupper som bland annat attackerat polisposteringar och militärbaser.
 • Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti 2017. Då lade FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan fram en rapport om rohingyernas läge, och rekommenderade bland annat att folkgruppen ska ges medborgarskap samt tillgång till skola och sjukvård.

Källor: Reuters, Unicef

Diskussion om artikeln