Allt fler utlänningar måste ledsagas ur landet av polis – ett negativt asylbeslut efter lång väntan kan leda till ilska och hot
En fjärdedel av alla utlänningar som måste lämna Finland kräver ledsagning av polis för att resan ska kunna genomföras. Det kan förekomma motstånd, skrik och till och med hot, säger man vid polisen.
Hittills i år har närmare en fjärdedel av alla utlänningar som återsänds blivit ledsagade av polis för att det ska gå säkert till. Andelen krävande fall har ökat de senaste åren.
En stor del av personerna är sådana som har fått avslag på sin asylansökan och därför måste lämna landet, det vill säga avvisas - men det kan också gälla brottslingar som utvisas eller utlämnas från Finland.
Flest personer skickas till Irak
Hittills i år har närmare 350 personer ledsagats ut ur landet av polis. Det är till Irak som flest personer har ledsagats hittills i år - 92 stycken.
Ökningen syns också i Österbotten, berättar Thomas Skur, chef för utlänningsenheten vid Österbottens polisinrättning.
På Österbottens polisinrättnings område har man hittills i år ledsagat 32 personer då man ifjol ledsagade 34 personer på hela året.
- I år har de flesta skickats till Afghanistan, Irak, Italien och Polen.
Numera krävs allt oftare tre eller fler poliser
Att man blir ledsagad betyder rent konkret att polispersonal åker med utomlands för att övervaka resan. Normalt består polisens ledsagarpatrull av två ledsagare men numera måste man allt oftare skicka tre eller till och med fler poliser.
Thomas Skur säger att klimatet i samhället blivit hårdare.
- Människor har väntat länge på ett slutgiltigt beslut. När beslutet är att man inte längre får stanna i landet blir man frustrerad och försöker kanske försvåra och förhindra avlägsnandet så att man ska få stanna i landet lite längre.
Fysiskt motstånd eller rentav hot
Det kan handla om att personen gör fysiskt motstånd, skriker eller till och med hotar, säger Skur.
Hur svarar polisen på det?
- Vi är förstås förberedda på allt möjligt och har ett tillräckligt antal poliser på plats. Vi har personer som kan hantera de här situationerna på bästa möjliga sätt.
Polisen strävar i första hand till att människor avlägsnar sig frivilligt ur landet - och det gör de flesta fortfarande, säger Skur.
- Vill man inte avlägsna sig frivilligt är vi tvungna att söka upp personen och se till att personen avlägsnas.
Polisens uppgift är att verkställa avlägsnanden
Polisen strävar alltid till att meddela i god tid när avresan kommer att ske men ibland måste man ta personen i förvar före resan ifall det finns risk för att denna till exempel går under jorden.
Avvisningar av asylsökande som fått avslag har lett till demonstrationer bland annat på Helsingfors-Vanda flygplats de senaste åren.
Thomas Skur påminner om att polisen bara gör sitt jobb.
- Polisens uppdrag är att verkställa avlägsnanden och det gör vi ju förstås. Vi har inga andra alternativ. Jag hoppas att folk ska ha förståelse för det här.
Stödperson: Väldigt många vill satsa på ett liv i Finland
Vasabon Birgitta Åsvik är stödperson för tre unga irakier och har engagerat sig i att hjälpa dem att komma tillrätta med tillvaron i Finland.
Två av männen väntar fortfarande på uppehållstillstånd medan den tredje har fått uppehållstillstånd och försöker skapa sig ett liv i Vasa.
Vad väcker det för tankar hos dig att allt fler återsändanden klassificeras som krävande och att det behövs flera ledsagare från polisens sida?
- De allra flesta som är här nu har skapat sig ett liv som de tycker om. En del har fått jobb, många studerar, många satsar jättehårt på att lära sig språk. De har fått ett nätverk av människor som bryr sig om dem. Väldigt många vill verkligen satsa på ett liv här i Finland.
Frivilligt återvändande hellre än tvång
Birgitta Åsvik hoppas att hennes pojkar, som hon kallar de unga irakiska männen, ska få stanna i Finland. Skulle det gå så att de inte får stanna hoppas hon att de skulle återvända till sitt hemland frivilligt.
- Man hoppas att det skulle ske vid en tidpunkt när de har fått processa det. Att det ändå på något sätt skulle få vara deras eget beslut. Och att de vet vart de kommer och vad som väntar dem.
Åsvik hoppas också att kontakten till Finland inte skulle upphöra, och att det skulle finnas en möjlighet att återvända till Finland ifall situationen förändras.
Alternativet att skickas tillbaka till Irak är ändå inget som Åsvik talar om med "sina" irakier.
- Vi tänker mera på möjligheterna som kan finnas här.