Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Portin vänder blad och trappar ner elitsatsningen – familjen och tränarrollen blir högsta prioritet: ”Brinner inte längre för lägerlivet”

Från 2018
Uppdaterad 03.09.2018 09:21.
Fredric Portin, VM 2016.
Bild: Finlands orienteringsförbund

Jag kan nog säga att jag är nöjd, säger orienteraren Fredric Portin om sin elitkarriär som snart är över. Portin tänker inte lämna sporten helt men vill inte längre jaga sekunder och försöka bli bättre.

Den här säsongen blir den sista för Fredric Portin som orienterare på elitnivå. Portin som tävlar för Paimion Rasti väljer att trappa ner och kommer i framtiden inte längre figurera i landslagskretsarna.

Portin har haft samma tankar tidigare under karriären men då valt att fortsätta. Men inte den här gången.

– Jag kommer helt säkert att fortsätta orientera men jag byter fokus och slutar försöka att bli bättre hela tiden. Jag ska försöka bli sämre så långsamt som möjligt. Jag brinner inte längre för lägerlivet och landslagsaktiviteterna som jag gjorde tidigare.

– Jag vill finnas kvar i sporten men har bräddat min syn på de olika rollerna som finns. Jag har bra alternativ och bra saker att göra i mitt liv så det är ingen kris. Jag vill inte att idrotten ska komma först, jag vill satsa mer på familjen och på jobbet, säger Portin till Yle Sporten.

Fredric Portin fundersam efter målgång i Lettland.
Bildtext Fredric Portin.
Bild: SSL/TouhoHäkkinen

Beslutet fattades tidigare på sommaren

På söndagen skadade Portin sin axel då Finlands herrar kom i mål som fyra i världscupsstafetten i Norge, och i nuläget är det oklart om Portin kommer att kunna tävla då världscupen avslutas i Tjeckien i början av oktober.

Portin säger att tankarna om att trappa ner ändå började gro redan förra hösten efter flytten från Korsholm till Åbo. I Åbo gjorde han en del förändringar i träningen för att försöka nå topplaceringar i sommarens VM men beslutet att sluta fattades ändå innan mästerskapet i Lettland.

– Det gick inte så bra individuellt, stafettinsatsen var bra men ingen vändpunkt. Tidigare på sommaren fattade jag beslutet att det är mitt sista VM och sista året i landslaget, säger han.

Portin jobbar sedan förra sommaren som förbundstränare för Finlands Svenska Orienteringsförbund FSO. Det är ett arbete som han kommer att fortsätta med nu.

– Jag trivs jättebra i den rollen. Jag känner igen många av orienterarna i mig själv och varit på samma nivå. Jag upplever att jag kan vara till nytta, säger han.

Fredric Portin instruerar junior i terrängen i Pedersöre.
Bildtext Portin jobbar som förbundstränare.
Bild: Yle/AnttKoivukangas

Nöjd med karriären

Portin har tillhört den inhemska eliten under hela 2010-talet och har sex individuella FM-medaljer på sin meritlista. I internationella mästerskapen tog han sig två gånger in bland de tio bästa. Portin var nia på långdistansen i EM 2016 och VM-tia på medeldistans samma år.

– På FM har jag gjort väldigt bra lopp men internationellt har jag inte nått de placeringar som jag hade hoppats. Men jag kan inte säga att jag är missnöjd. Mer än enskilda placeringar så betyder alla resor, människor och allt som hör till livet som elitidrottare.

– Så jag kan nog säga att jag är nöjd. Det är kanske det som har fått mig att våga säga att jag trappar ner satsningen. Jag har insett att jag har något att vara nöjd över, säger han.

Finns något år i din karriär som du minns extra bra?

– 2015 var nog ett speciellt år i Halden i Norge. Miljöombytet och det vardagliga livet var nog häftigt där. Det året hade jag en väldig säkerhet i allt jag gjorde och njöt av träningarna.

– Lite grämer det att vi slutade tvåa i både Tiomila och Jukola. Vi kämpade om segern men föll på målsnöret. Själv gjorde jag väldigt bra lopp i båda tävlingarna, säger han.

Diskussion om artikeln