Blå framtid vill ha högutbildade invandrare - bland flyktingarna ska små barn och kristna prioriteras
Blå framtid har presenterat sitt invandringspolitiska program. Partiet vill gärna ha högutbildade invandrare som kan bidra till den finländska välfärden. Den humanitära invandringen måste ändå hållas på en nivå som Finland klarar av och helst borde man hjälpa föräldralösa barn och förföljda kristna.
Blå framtid vill gärna ha sådana välutbildade invandrare som kan bidra till välfärden.
Därför vill man införa ett poängsystem som ger företräde åt välutbildade invandrare med goda språkkunskaper och “förmåga att anpassa sig”. Poängsystemet skulle gälla arbetsrelaterad invandring, inte humanitär invandring.
- Finland bör vara ett gott värdland för dem som har förmåga att utveckla Finland, som klarar sig som självständiga medlemmar i samhället och kan bidra till välfärden, skriver partiet i sitt invandrings- och integrationspolitiska program som presenterades i Tavastehus på onsdagen.
Man vill ändå inte slopa behovsprövningen av utländsk arbetskraft eftersom det enligt partiet skulle leda till en låglönemarknad där finländska arbetstagare konkurreras ut av utlänningar som jobbar under dåliga villkor.
Vill ha kristna kvotflyktingar
Blå framtid gör i sitt invandringspolitiska klar skillnad mellan arbetsrelaterad och humanitär invandring.
Det nuvarande asylsystemet beskrivs som oförutsägbart. Asylansökningarna bör enligt partiet istället behandlas utanför Europa.
- Vi vill ha en kontrollerad invandring, säger partiordförande Sampo Terho.
- Det allra viktigaste är att flytta ut asylprocesserna utanför Europa. Då kan vi motverka människosmuggling och missbruk av systemet.
Blå framtid vill prioritera kvotflyktingar framom asylsökande. Av humanitära skäl vill man prioritera de mest utsatta såsom små föräldralösa barn och förföljda kristna.
- De kristna kan mycket väl försvinna helt från Mellanöstern inom de närmaste 20 åren. Det är fråga om en mycket förföljd grupp, säger riksdagsgruppens ordförande Simon Elo.
Nej till fler kvotflyktingar
Trots att Blå framtid vill prioritera kvotflyktingar vill man inte höja den nuvarande årliga flyktingkvoten på 750.
- Så länge vi lever med nuvarande lagstiftning har vi inte råd att höja flyktingkvoten. Om vi får ett kontrollerat asylsystem kan vi värdera flyktingkvoten på nytt, säger Sampo Terho.
Asylsökande som inte får tillstånd att stanna i landet bör enligt partiet avlägsnas snabbare än nu och man vill begränsa möjligheten att ansöka om uppehållstillstånd upprepade gånger.
Av samma anledning vill man inte att kommunerna ska erbjuda papperslösa mer service än vad grundlagen kräver.
Vill ställa högre krav på invandrare
I sin integrationspolitik betonar Blå framtid finländska värderingar. De som tillåts flytta in måste omfatta finländska värderingar och respektera kvinnors och minoriteters rättigheter.
Radikalisering ska motarbetas genom att till exempel förbjuda utländsk finansiering av moskéer.
Blå framtid vill också ställa högre krav för finländskt medborgarskap. Man förespråkar ett medborgarprov som ska bevisa att den som ansöker om medborgarskap kan språket och förbinder sig till finländska värderingar.
Små ensamkommande barn borde enligt partiet placeras i finländska fosterfamiljer eftersom det underlättar integreringen.
Partiet uppmuntrar också arbetsgivare att ta i bruk anonyma rekryteringsprocesser så att personer med utländska namn inte ska diskrimineras.
- Man borde alltid ställa kompetens i främsta rummet, säger Elo.
Tiggeriet på gator och torg bör enligt Blå framtid förbjudas. Enligt partiet är det ett omänskligt fenomen som leder till kriminalitet och människohandel.
Sverige används som avskräckande exempel
Riksdagsgruppens ordförande Simon Elo använder Sverige som exempel när han talar om behovet av en strikt invandringspolitik och en effektiv integrering.
- När man ser på bilbränderna som rasat i Sverige kan man konstatera att invandringspolitiken är starkt knuten till landets säkerhet, säger Elo.