Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Maria Lundström: Jag ser på publiken som om de skulle sitta där i salongen

Från 2018
Uppdaterad 13.09.2018 11:18.
Yles medarbetare berättar - Mari Lundström - Spela upp på Arenan

“Relationen till publiken är helt avgörande. Det är vi som arbetar på Yle som ska stå för den aktiva sidan i den dialogen. Det är vi som måste öppna upp ett publikmöte och en diskussion. Det är först då vi kan få den respons vi behöver för att veta om vårt innehåll fungerar - och också utveckla innehållet så att vi kan överraska publiken.”

Så tänker Maria Lundström, ansvarig producent för Svenska Yles kulturredaktion. Maria är utbildat sig vid Teaterhögskolan i Helsingfors. Därefter arbetade hon ungefär tjugo år som skådespelare, regissör, dramaturg och senast som konstnärlig ledare på Teater Viirus.

När man arbetar på teatern eller på en teaterscen är interaktionen med publiken både fysisk och direkt och kontakten är omedelbar.

“Här på Yle är avståndet till publiken längre och kontakten sker ofta via webben eller någon annan form av kommunikation som inte är direkt. Jag hoppas att jag kan bidra med ett publikperspektiv som är fysiskt”, funderar Maria.

“Jag tänker på publiken bortom siffrorna, som individer med olika behov. Att kategorisera publiken är alltid svårt, de är enskilda individer.

Nainen seisoo Suomenlinnan lauttarannassa ja katsoo merelle.
Bild: Jani Mattsson / Janin Paja Oy

Det är vi som arbetar på Yle som ska stå för den aktiva sidan i dialogen med publiken.

I sitt jobb ansvarar Maria för kulturjournalistiken, kulturbevakningen, dokumentärer och drama som Svenska Yle producerar.

Vad var det som lockade dig i det här jobbet?

“Jag ville pröva på att arbeta med kultur i ett bredare perspektiv”, berättar Maria. “Min dröm är att arbeta för en dynamisk och vital kulturredaktion som är aktiv och idérik, med mångsidiga, kloka och snillrika personer som kan bidra med olika kompetens. Det tycker jag att vi har här, och det kommer jag också att fortsätta arbeta för.”

I ett nötskal, hur är det att jobba på Yle?

“Att jobba på Yle innebär att man får vara del av ett sammanhang där folk verkligen försöker sätta fingret på tidens puls. Jag upplever att man är väldigt nära sin samtid, mitt i nuet, där det händer”, svarar Maria.