Vet du när svallvågorna efter din båt är för stora?
Svallvågor, i synnerhet förbudsmärken mot svallvågor, väcker starka känslor. Man kan nästan tala om känslosvall.
Många båtmänniskor har klara åsikter om hur man ska köra båt för att undvika svallvågor och upplever förbudsmärken som onödiga.
Det finns också skärgårdsbor som välkomnar förbudsskyltarna och till och med önskar flera.
Folk faller på ända eller i sjön
- Båtarna skapar mycket svallvågor. Det körs överlag med onödigt stort svall och båtförarna är inte alls speciellt hänsynsfulla, säger Göran Berghem som äger Baggö Marina i Ekenäs skärgård.
Baggö Marina har 170 båtplatser och Göran Berghem tycker att båtförarna kunde köra sakta förbi hela området innan de ökar farten.
- Jag har stadiga och fina bryggor. Det är kanske därför folk kör hårt förbi, men eftersom här ligger många båtar förtöjda tycker jag att folk borde förstå att köra lugnt, säger Göran Berghem.
Berghem överväger att ansöka om förbud mot svallvågor.
- Om det kommer en stor båt förbi hamnen hålls inte folk stående på bryggorna, de måste sätta sig, säger Göran Berghem.
Full fart ger inga svallvågor?
Många upplever Trafikverkets förbudsskyltar mot svallvågor som diffusa, eftersom det inte är klart definierat hur stort svallet efter en båt får vara.
Olika båtar orsakar dessutom olika vågsvall beroende av modell, storlek och fart.
- Man ska köra hyggligt, säger Karisbon Peter Pipping som har tillbringat 70 somrar på Ängholm utanför Skåldö.
Pipping tycker det brister i sjövett hos många. Hans definition på svallvågor är när båtar som ligger förtöjda vid bryggor börjar gunga. Då har man kört för fort.
- Våra båtar går över 30 knop och då bildas inga svallvågor. Men när man saktar in blir det svallvågor. Därför ska man köra mycket sakta när man kommer in i hamn, förklarar Peter Pipping med betoning på ordet ”mycket”.
Han berättar också att det bästa sättet att undvika svall när han kör i väg från hamnen är att dra på fullt med en gång.
- Då blir det inga svallvågor, båten stiger upp på plan och kör i väg, men det här beror förstås på båtmodellen. Våra plåtlådor fungerar så här, säger Pipping.
Om vassen och båtarna börjar gunga så vet man att farten är för hög.
― Rina Pipping
Helsingforsbon Rina Pipping, dotter till Peter Pipping, poängterar att man ska visa hänsyn.
- Folk kanske ligger och sover i båtar som ligger förtöjda vid gästhamnsbryggorna. Det verkar som inte alla förstår det, säger hon.
Rina Pipping har för vana att se över axeln för att kolla hur det ser ut bakom båten.
- Om vassen och båtarna börjar gunga så vet man att farten är för hög. Mindre vågor är en sak, men man ser nog skillnaden.
Hellre upplysning än förbud
Peter Pipping tycker att det känns onödigt med förbud mot svallvågor eftersom det brister i övervakningen.
Rina Pipping är också tveksam till ett förbud.
- Vi har massor av förbud som ingen följer. Därför skulle det vara viktigt med en kampanj där man förklarar orsaken till förbudet.
- De stora kryssningsfartygen kör sakta genom den svenska skärgården för att inte skada bryggor och stränder. Genom att upplysa att det samma gäller mindre båtar skulle folk kanske förstå varför man inte ska orsaka svallvågor i vår skärgård, säger hon.
Få bötfälls för svallvågor
Från och med mitten av september blir det förbjudet att orsaka svallvågor när man tar sig fram med båt längs Torsö farled, framför Skåldö färjlinje i Ekenäs.
Det är Trafikverket som utfärdar förbudet. Motiveringen är att man vill minska på skador och slitage på färjor, färjfästen och stränder.
Ett liknande förbud infördes för flera år sedan i Barösund i Ingå där det också kör en färja.
Där har förbudet lett till protester, bland annat på grund av att båtarna har saktat in och ökat farten med svallvågor som följd.
Det är fråga om hänsyn, varje båtförare borde känna sin egen båt och hur farten inverkar på svallet.
― Sjöbevakare Sammy Grefberg
Vid Ekenäs sjöbevakningsstation säger stationschef Sammy Grefberg att gränsen för vad som räknas till svallvågor går när vågen kan förorsaka skador på andra båtar, bryggor och byggnader.
Några officiella gränser finns däremot inte, vilket har lett till att det skrivs ut få böter.
- Det är fråga om hänsyn, varje båtförare borde känna sin egen båt och hur farten inverkar på svallet, säger Grefberg och tillägger att det också gäller att hålla koll på omgivningen.
Kör man nära stränder, bryggor och bosättning bör man sänka farten.
Det finns båtförare som säger att vissa båttyper och hög fart gör att det inte bildas svallvågor, vad säger du om det?
- Det stämmer i princip och i synnerhet med små utombordare, säger Sammy Grefberg.
Man skulle tro att en sjöbevakare alltid förespråkar lugna puckar, men Grefberg har förståelse för båtförare som inte kör snigelfart.
- Vi har svallförbudsområden längs kusten som är flera sjömil långa och det betyder att det skulle ta hela dagen att komma från plats a till plats b om man hela tiden skulle vara tvungen att hålla lägsta möjliga fart, säger Grefberg.
Vad är bättre: förbud mot svallvågor eller hastighetsbegränsning?
- Det finns inget som är bättre. Varje geografiskt läge som berörs av någon begränsning värderas separat. Man måste ta hänsyn till alla aspekter, synpunkter och eventuella biverkningar, säger Sammy Grefberg.
Hur bra tycker du att båtförarna är på att reglera farten så det blir minsta möjliga svall?
- Överlag ganska bra, men svårigheterna blir vid tolkningsfrågor. En del tycker att vågorna är små, medan andra uppfattar dem som stora, säger Sammy Grefberg, stationschef för sjöbevakningsstationerna i Västnyland.