Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Arbetsgrupp: Seinäjoki bättre placeringsort för läkarhelikopter än Vasa

Från 2018
Uppdaterad 22.08.2018 17:04.
En gul helikopter fotad med himmelen som bakgrund.
Bild: Bild: Finnhems

Vasa sjukvårdsdistrikt ser ut att förlora ytterligare en kamp mot Seinäjoki. En av de två nya läkarhelikopterbaser som i framtiden ska stationeras i Finland ska enligt förslag placeras i Seinäjoki. Att centralsjukhuset i Seinäjoki har omfattande jour påverkade förslaget.

En arbetsgrupp som tillsatts av social- och hälsovårdsministeriet föreslår att två nya läkarhelikopterbaser placeras i Seinäjoki och Villmanstrand.

Arbetsgruppen jämförde särskilt Vasa med Seinäjoki med avseende på hur väl befolkningen nås, insatstiderna samt flygverksamheten och den prehospitala akutsjukvårdens verksamhet.

Utifrån en helhetsbedömning anser arbetsgruppen att Seinäjoki är ett bättre alternativ än Vasa.

- Att centralsjukhuset i Seinäjoki är ett sjukhus med omfattande jour har delvis påverkat vårt förslag, säger regeringsrådet Ismo Tuominen vid Social- och hälsovårdsministeriet till Yle Pohjanmaa.

Enligt Tuominen är det mer ändamålsenligt och praktiskt att stationera läkarhelikoptern i samband med den omfattande jouren.

"Klart att det inte är bra"

Vasa sjukvårdsdistrikts styrelseordförande Hans Frantz (SFP) är självklart besviken.

- Det är klart att det inte är bra. Vi har pratat om det där ganska länge och både min personliga uppfattning och vår styrelses uppfattning är den att den borde komma till Vasa av många orsaker.

Frantz anser att de kriterier som arbetsgruppen haft då de gjort sin bedömning inte är av så stor betydelse.

- Större betydelse har ju det att vårt sjukhus ligger betydligt längre bort från ett universitetssjukhus än Seinäjoki. Det är den biten som borde väga tungt. I många fall gäller det för den sjuka patienten att komma till vård snarast möjligt.

Hans Frantz
Bildtext Hans Frantz.
Bild: Yle/Amanda Bieber

Frantz medger ändå att man i Vasa vetat att den modell av helikopter som man på statligt håll har pratat om inte är optimal för skärgårdsförhållanden.

- Vi skulle velat ha en annan, men den är betydligt dyrare och om den är dyrare så är det ytterligare ett problem som ligger oss i fatet.

- Med det oaktat, inte tycker vi ju om att det går så här. Det är lika bakvänt som att vi inte fick omfattande jour.

Loppet är ändå inte kört och Frantz påpekar att det bara är en arbetsgrupp som föreslår det här och inga beslut har fattats. Sjukvårdsdistriktet har ännu chanser att påverka beslutet.

- Vi har en första möjlighet imorgon bitti då sjukhuset får besök av socialdemokratiska riksdagsgruppen och där kommer vi naturligtvis att föra också den här frågan på tal.

Sex ska bli åtta

Helikoptertjänsterna tillhandahålls av bolaget FinnHems som ägs av de fem sjukvårdsdistrikt där det finns universitetssjukhus.

Bolagets nuvarande helikopterbaser finns i Vanda, Åbo, Tammerfors, Kuopio, Uleåborg och Rovaniemi.

Meningen är att ansvaret för att organisera läkarhelikopterverksamheten ska koncentreras till landskapet Birkaland i samband med social- och hälsovårdsreformen.

Avsikten är också att bolaget FinnHems ska övergå i landskapet Birkalands ägo.

Uppdaterad klockan 16:50 med kommentarer av Ismo Tuominen vid Social- och hälsovårdsministeriet.
Uppdaterad klockan 17.00 med kommentarer av Hans Frantz.

Diskussion om artikeln