Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Leo Komarov leder NHL-proffsen som Jalonens vikarie – ska orka spela i fyra år till och viftar bort ålderskritiken: ”Det är alltid lätt att skriva”

Från 2018
Leo Komarov och Jori Lehterä.
Bildtext Leo Komarov (t.h.) och Jori Lehterä under ett streethockeyjippo i Helsingfors tidigare i sommar.
Bild: Tomi Natri/All Over Press

Alla kan väl misslyckas ibland, säger Leo Komarov till Yle Sporten om sin svaga förra vinter i NHL. Nu väntar en ny säsong i en ny klubb New York Islanders, som gått tungt på sistone och dessutom tappat sin bästa spelare.

Det kryllar av NHL-spelare i Sundholmens ishall i Helsingfors under onsdagsförmiddagens träningspass.

Bland annat Mikael Granlund, Valtteri Filppula, Jori Lehterä, Esa Lindell, Teuvo Teräväinen och Eeli Tolvanen försöker få hål på målvakterna Ville Husso och Joonas Korpisalo.

Vem som leder träningarna? Leo Komarov.

– Jag har brukat göra det de senaste åren. Jukka Jalonen är ofta på plats men tränaren kan inte komma varje gång, så vi måste hitta på något annat, säger Komarov som verkar naturlig i ledarrollen.

– Nå jo, jag har ju varit med ganska länge. Det finns många unga spelare som inte riktigt vågar prata, så det är enklare så här.

”Börjar närma mig slutet”

Åtminstone än så länge får ändå mer långvariga tränaruppdrag vänta.

Leo Komarov skrev i juli under ett fyraårigt kontrakt med New York Islanders trots att han redan för ett par år sedan i Yle Sportens intervju konstaterade att han börjar vara inne på sina sista år. "Jag börjar ju bli gammal", sade Komarov då.

Har du kommit på andra tankar nu?

– Det är ju roligt att spela och jag tycker jag fick ett bra kontrakt, svarar Komarov. Min spelstil kanske inte håller så jättelänge, men har jag haft en bra sommar och jag tycker allt gått bra.

– Jag orkar säkert i fyra år till, men jag vet att jag är på den sämre sidan av karriären, att jag börjar närma mig slutet, säger den 31-åriga yttern.

Leo Komarov spelar för Toronto.
Bildtext Leo Komarov har spelat 342 NHL-matcher i Torontos färger.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Komarov, som vunnit bland annat VM-guld och OS-brons i Lejontröjan, satte punkt för landslagskarriären efter World Cup hösten 2016.

Nu lämnar han försiktigt dörren på glänt för en comeback, men inte mer än så.

– Vi får se. Jag har ganska mycket på gång och också ett litet barn (född våren 2017, red. anm.), så jag tror jag har tillräckligt med hockey. Vi får se, men knappast blir det något landslag mera.

Dålig säsong i backspegeln

Den dubbla KHL-mästaren gör sig nu redo för sin sjätte säsong i NHL. De tre senaste vintrarna har han fungerat som assisterande lagkapten i Toronto Maple Leafs, men poängkurvan har varit dalande.

Från 36 poäng (19+17) säsongen 2015-2016 gick han till 32 (14+18) säsongen efter och 19 (7+12) förra säsongen. Toronto föll ut i den första slutspelsomgången, precis som våren innan.

– Jag hade lite otur och också lite annat på gång utanför hockeyn som måste redas ut. Så det gick inte riktigt min väg. Men det är sånt som händer. En dålig säsong. Alla kan väl misslyckas ibland.

Du tror det går bättre i Islanders?

– Jag hoppas det, men man vet ju aldrig. Det kan vara lika dåligt som i fjol, men det finns ju att förbättra i alla fall, konstaterar Komarov.

Leo Komarov spelar för Toronto.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

New York Islanders har som lag liksom Toronto haft svårt att hävda sig på sistone. Under de elva senaste säsongerna har Islanders endast vunnit en playoffserie (2015-2016) och missat slutspelet helt och hållet åtta gånger, bland annat de två senaste åren.

– Det är klart att historien alltid är sann, men jag tror bara vi måste skåda framåt. Och jag tycker vi har ett bra lag. NHL är en jämn serie, och vi såg ju hur det gick med Vegas i fjol.

Inte hört av kritiken

Islanders åkte på ett tungt bakslag under sommaren när lagets främsta poängplockare, de fem senaste säsongernas lagkapten John Tavares flyttade till Toronto.

Islanders nya GM Lou Lamoriello, som är bekant för Komarov från Toronto, har fått in ett stort tränarnamn i Barry Trotz som ledde Washington Capitals till Stanley Cup-titeln i våras – men på spelarsidan har fångsten inte övertygat alla.

Förutom Komarov har Islanders håvat in bland annat Valtteri Filppula (34 år), Matt Martin (29) och Jan Kovar (28), och klubben har fått kritik för värvningarnas ålderstruktur. Komarov själv har av svenska Aftonbladet beskrivits som hela ligans sämsta värvning.

Hur ser du på kritiken?

– Ingen aning, jag läser inte så mycket tidningar, så det är första gången jag hör det här, kommenterar Komarov.

– Men bra att de skriver, det visar att de i alla fall bryr sig. Det är alltid lätt att skriva. Vi får hoppas det går bra.

New York Islanders inleder NHL-säsongen mot Carolina Hurricanes den 4 oktober. Den första officiella träningsmatchen går mot Philadelphia Flyers den 16 september.

Diskussion om artikeln