Alla lever inte i en ”fantastisk” värld - Samlingspartiet låter annorlunda nu
Partiordförande Petteri Orpo vill ge en bild av att partiet har en kontakt med verkligheten. Borta är Alexander Stubbs supermänska och Jyrki Katainens beskrivning av verkligheten som fantastisk. Men Orpo har fortfarande en väg att gå för att vara trovärdig hos andra än de välställda.
Frågorna går rakt på sak i biblioteket i Uleåborg, där Samlingspartiets riksdagsgrupp håller en öppen frågestund med stadens invånare under sitt sommarmöte.
Bland frågeställarna finns en grupp gymnasieelever:
- Det är sjukt tråkigt i skolan. Läraren pratar på och det som man går igenom är bara så himla tråkigt. Det är bara sjukt tråkigt alltihop! Vad svarar du?
- Jättebra fråga!, säger Orpo med ett småleende. Han kallar frågan för kärnan i problemet.
Orpo svarar att de är många ungas killars problem, men att han själv också växte upp till slut och förstod att det är bra att satsa på skolan.
Han säger att skolan ska ge tillräckligt intressanta utmaningar och att lärarna jobbar på det.
Svaret är en någotsånär konkret på en krävande fråga. Men när han får en fråga om gymnasiernas ekonomiska utmaningar rör sig svaret på makronivån.
- Vi behöver bättre sysselsättning. När vi har bättre syssselsättning har vi också råd att satsa, till exempel på gymnasierna, lyder svaret.
Bättre sysselsättning presenteras som standardsvar
Bättre sysselsättning ges som svar på var och varannan fråga - till och med på problemet med för långa köravstånd för polispatruller i Lappland.
Det är förstås sant att bättre sysselsättning gör att landet har råd med fler satsningar.
Men den man, som frågar om en 150 kilometers körväg för den polispatrull som skulle ta sig sig till bybutiken i småstaden där det hade skett ett rån, är inte nöjd med svaret.
- Ert prat låter trivialt, säger han.
Löften om satsningar på utbildning klingar falskt
Samlingspartiet har alltid sett sig som ett bildningsparti. Det syns också i nya utspel som ska motverka utslagning.
Öppningen att införa gratis småbarnspedagogik för femåringar är ett genuint initiativ med tanke på de barn som riskerar att hamna i ett utanförskap redan tidigt i livet.
Däremot klingar löften om högskoleplatser för alla studenter och världsledande universitetet falskt. Under den här regeringsperioden har det skurits rekordmycket i anslagen till uttryckligen universiteten.
Supermänskan är inget ideal längre?
Samlingspartiet har ofta lidit av en image som ett parti för de mänskor som klarar sig väl, och en bild av politiker som glider fram lite ovanför de vanliga dödliga.
Bilden av supermänskan odlades framför allt av före detta partiordföranden Alexander Stubb.
Genom sitt eget exempel gjorde han det svårt för de flesta att identifiera sig med en extremt begåvad person som utövar triathlon på nästan professionell nivå, som för sig i alla internationella sammanhang och som leder både landet och partiet.
Föregångaren Jyrki Katainen slängde ur sig uttrycket ”Fantastiskt!” om allt från smått till stort. Det var till en början ett fräscht grepp i ett land där dysterheten är dygd och komplimanger inte ges i onödan.
Men också det skapade ett avstånd till pensionärer vars små inkomster inte alls är fantastiska och till dem som vid tiden förlorade jobbet i lågkonjunkturen.
Pensionärer med låga inkomster får inte svar
I Uleåborg talar Petteri Orpo om att Samlingspartiet på allvar bryr sig om att alla ska ha jobb, inte minst för deras egen skull.
Den över 50-åriga kvinna som säger att hon faller för åldersstrecket får tröstande svar: sysselsättningen ökar mycket bland 54-64-åringar just nu.
Men den pensionär som undrar varför bara löntagarna, men inte pensionärerna har fått sänkt skatt, får ett standardmässigt svar: ”Vi har lovat att inte höja skatten för någon”.
Orpo talar om klassiska samlingspartistiska teman som trygghet och fler poliser. Han låter trovärdig då han talar för nolltolerans mot mobbning i skolorna ”Det är en minst lika viktig del av tryggheten”.
Tajmingen kunde inte vara bättre, inte minst eftersom Rädda Barnens undersökning visar att barn från fattiga familjer oftare blir mobbade än välbärgade barn.
Mer konkret än föregångarna?
Med Petteri Orpo ger Samlingspartiet intrycket av att närma sig också de mindre bemedlade finländare, som inte hör till deras kärnväljare.
Svaren är mer konkreta än under föregångarna, som ibland gav intrycket av att sväva i en bubbla med breda leenden, som passar bättre i korridorerna i Bryssel.
Men också framför Uleåborgs-ungdomarna gör sig gamla sloganer påminda när Petteri Orpo tackar ungdomarna:
- Det var underbart (fi. mahtavaa), ni hade underbara frågor!