Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sverige ramlade av kälken – Finland tog stort steg mot första EM-turneringen på 30 år

Från 2018
Uppdaterad 22.08.2018 22:34.
Pauliina Vilponen jublar.
Bildtext Pauliina Vilponen glänste i karriärens näst sista match.
Bild: Lehtikuva

Finlands volleybollandslag har ena foten i EM. De blåvita damerna tog i dag den tredje raka kvalsegern, när Sverige föll med 3–1 i set i Helsingfors. Herrarna förlorade mot Rumänien som ligger 17 placeringar längre ner i rankingen.

Finland kan på lördag spika sin plats i volleyboll-EM 2019. Då väntar ett returmöte mot Sverige i Umeå efter dagens blåvita 3–1-seger i Helsingfors.

Finland har inlett kvalet med tre raka segrar. I de två första kamperna mot Tjeckien och Estland vände man ett underläge till seger – och samma upprepade sig i dag.

Sverige vann första set med 25–20 och hängde bra med också i tredje set (26–24 till Finland), men i övrigt var hemmalaget klart före sina gäster.

Finland mot Sverige i volleyboll.
Bild: Lehtikuva

Noora Kosonen och Pauliina Vilponen var effektivaste finländare med 16 poäng var. Sveriges stjärna Isabelle Haak var poängbäst med 27 pinnar.

Efter matchen firades den långvariga nyckelspelaren Vilponen, 26, som gjorde sin sista hemmamatch i landslagströjan.

– Det är just i ett sånt här ögonblick jag vill avsluta karriären. Det har varit en stor ära att representera landslaget. Det här var slutet på min karriär, men bara början på landslagets färd, sade Vilponen i arenaintervjun efteråt.

Med en seger över Sverige i Umeå på lördag säkrar Finland en plats bland de två främsta i gruppen, vilket skulle betyda avancemang.

EM avgörs för första gången med 24 lag i Turkiet, Polen, Ungern och Tjeckien hösten 2019. Finland, som senast var framme i EM i Västtyskland 1989, avslutar kvalet mot Tjeckien (borta) och Estland (hemma) i januari.

Förlust för herrarna

Finlands herrlandslag fortsatte sitt EM-kval efter att damerna lämnat banan. De klarade sig sämre.

Efter den inledande 3–1-segern över Danmark på lördagen förlorade Finland med 2–3 mot gruppens tredje lag Rumänien.

Tuomas Sammelvuo.
Bildtext Tuomas Sammelvuos mannar föll framför hemmapubliken.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Finland kvitterade ut den rumänska setledningen två gånger, men tredje set lekte gästerna hem med 15–8. Rumänien ligger på plats 27 i Europarankingen, medan Finland är tia.

Finland får chans till revansch på söndag när länderna möts på nytt på rumänsk mark i Craiova. Finland avslutar kvalet hemma mot Danmark i januari.

Vinnarna i de sju trelagsgrupperna plus de fem bästa tvåorna går vidare till EM. Finland har tagit sig till sex raka EM-turneringar. EM avgörs i Frankrike, Slovenien, Belgien och Holland i september 2019.

Resultat:

Damernas EM-kval
Finland – Sverige 3–1 (20–25, 25–15, 26–24, 25–14)

Herrarnas EM-kval
Finland – Rumänien 2–3 (18–25, 25–21, 22–25, 25–18, 6–15)

Kuva naisten lentopallomaajoukkueesta 2017

Finlands volleybolldamer i rejäl brygga – vände och vann EM-kvalpremiären

Efter segern mot Estland väntar Tjeckien i Salo på lördag.

Artikeln uppdaterad med herrarnas resultat klockan 22.30.

Diskussion om artikeln