Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler väljer frivillig barnlöshet – Forskare: "Något stort är på gång – det är en väldigt, väldigt hög siffra"

Från 2018
Många unga väljer en framtid utan egna barn - Spela upp på Arenan

Allt fler väljer ett liv utan egna barn. Speciellt i större städer önskar fler unga vuxna att få vara barnlösa. Trots ekonomiskt stabilare tider har attitydförändringen varit så stor att forskarna kallar den både radikal och mystisk.

Att önska en framtid helt utan barn var mycket ovanligt ännu för tio år sedan. Då svarade endast en procent av finländarna i åldern 20 till 40 att de önskar leva ett liv utan barn. Idag är andelen uppe i tolv procent, vilket befolkningsforskarna tolkar som en drastisk förändring.

– Något stort är på gång, säger Venla Berg, doktor i psykologi och forskare på Befolkningsförbundet.

Hon har jämfört siffrorna i Finland och försökt hitta orsaker. Hon har också tittat på motsvarande forskning på annat håll. Fenomenet är ett mysterium för forskarna, säger Berg.

... det handlar om ett fenomen som också finns i andra välbärgade västländer

Venla Berg, doktor i psykologi

– Vi kan inte ännu med säkerhet säga vad det beror på att så många inte längre vill ha barn, men vi kan säga att det handlar om ett fenomen som också finns i andra välbärgade västländer.

Den grupp som sticker ut i statistiken är 20–29 -åringarna, det vill säga de unga vuxna som närmar sig åldern när finländarna brukar få barn. I den ålderskategorin uppger en av fem att de helst inte vill ha några barn.

– Det är en väldigt, väldigt hög siffra, säger Venla Berg.

Lotta och Joakim har "en miljon" projekt

Lotta Green, 38, och Joakim Stolpe, 40, har varit tillsammans i tio år och hunnit fundera otaliga gånger på om de vill ha barn eller inte. Svaret har blivit nej varje gång.

– För mig har det inte egentligen varit någon klar ståndpunkt eller så, det har bara blivit så, säger Lotta.

Jag tänker att om man alltid väljer bort att skaffa barn, så är det kanske sist och slutligen inte så viktigt för en

Lotta Green

Hon arbetar med olika projekt inom kulturen och har märkt att projekten oftast har dragit det längre strået. Paret har flera gånger ställt sig frågan och arbetet har alltid gått före.

– Jag tänker att om man alltid väljer bort att skaffa barn, så är det kanske sist och slutligen inte så viktigt för en, resonerar Lotta.

Kvinna och man
Bildtext Lotta Green och Joakim Stolpe är frivilligt barnlösa
Bild: Yle / Ann-Charlotte Åkerholm

För Joakim har åsikten gått från ett totalt nej till ett kanske, när det gäller att eventuellt bli förälder.

– Jag kommer från en politiskt aktiv familj och ville under en lång tid inte ha barn av moraliska orsaker som veganism och barnets inverkan på planeten. Nu har jag förstått att man också är människa och måste kunna fatta beslut utifrån sitt hjärta. När man är tillsammans så ska man dessutom höra sin partner, säger Joakim.

Även om barnfrågan kommer upp flera gånger årligen hos Green och Stolpe så känns deras "en miljon projekt" fortfarande viktigare, säger de nästan ur en mun.

Rädsla för planeten eller fattigdom?

Det är framför allt i huvudstadsregionen som allt fler önskar sig en framtid utan barn. Den grupp som syns tydligast är de som är arbetslösa eller de som har svag ekonomi.

En vanlig orsak som folk uppger till att de inte vill ha barn är att de inte vill avstå från sin nuvarande livsstil. En annan orsak är att man förknippar något negativt med barnet eller föräldraskapet, till exempel att man inte gillar barn eller också tror man sig inte räcka till som förälder.

{Det är} oroväckande om man avstår från barn på grund av olika rädslor, till exempel för hur man ska klara ekonomin eller för att världen känns för ond för ett litet barn att födas till

Venla Berg, doktor i psykologi

Det här oroar forskaren Venla Berg.

– Man behöver i sig inte vara oroad över att folk inte vill ha barn. Man måste få ha sin egen åsikt. Däremot är det oroväckande om man avstår från barn på grund av olika rädslor, till exempel för hur man ska klara ekonomin eller för att världen känns för ond för ett litet barn att födas till.

Ifall trenden fortsätter, vad betyder det i framtiden?

– Om det fortsätter att födas färre barn än vad våra befolkningsprognoser förutspår, så påverkar det vår nationalekonomi och hur vi kan finansiera vår välfärdsservice.

– Vår befolkningstillväxt hänger enbart på invandring, eftersom vår naturliga befolkningsökning redan i dagens läge är negativ. Ifall det under en längre tid föds färre barn, så blir det problematiskt speciellt med tanke på vår nationalekonomi och upprätthållandet av välfärdsstaten, säger Venla Berg från Befolkningsförbundet.

Mer om frivillig barnlöshet i Obs debatt torsdagen den 6.9 klockan 19 på Yle Arenan och i Yle Fem.

Diskussion om artikeln