Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Under varje minut som närvårdaren Emma letar efter en parkeringsplats i Helsingfors går hennes klient miste om vård

Från 2018
Närvårdare Emma Karlsson står framför ett träd.
Bildtext Emma Karlsson arbetar inom hemvården i Helsingfors.
Bild: Yle/Tina Kärkinen

För de som arbetar inom hemvården i Helsingfors går en stor del av arbetstiden åt till att leta efter parkeringsplats. Totalt går en timme till letandet varje arbetsdag.

Det här är något som närvårdare Emma Karlsson känner väl till. När hon tar sig till sina hembesök gör hon det oftast med bil men även till fots eller med buss.

Det är när hon tar bilen som det blir problem. Två gånger har hon fått betala böter - de betalade hon själv.

- Jag har försenat mig många gånger till klienter. Klienterna klagar också när man kommer för sent. Ibland hinner man ge morgonmedicinen först på eftermiddagen, säger hon.

Karlsson arbetar som närvårdare inom den svenskspråkiga hemvården i Helsingfors. Hon har arbetat som närvårdare snart 11 år och arbetade tidigare på Drumsö.

- Jag tycker om mitt jobb. Ingen dag är sig lik, varje dag medför nya utmaningar, säger hon.

Letar efter parkeringsplats i 20 minuter

När Yle Huvudstadsregionens reporter träffar Emma Karlsson vid 14-tiden har hon precis ätit lunch. Hon redan hunnit göra flera hembesök och är nöjd med dagens arbete.

- I dag gick det bra för det var lätt att hitta parkeringsplats.

Karlsson berättar att hon i dag lyckades hitta en parkeringsplats på bara runt fem minuter, i vanliga fall kan det ta upp till 20 minuter. Sammanlagt går det åt en timme per dag åt att jaga parkeringsplatser, säger hon.

Tid som egentligen borde gå till hennes klienter.

- Ibland sätter jag bara varningsblinkers på och springer upp och gör ett hastigt besök, säger hon.

Fler klienter

I stället för att leta efter parkering kunde besöken vara längre och arbetet utföras bättre, anser Emma Karlsson. Nu är det vårdens kvalitet som lider.

- Jag försöker se till att det inte påverkar vården men klienten märker nog säkert ibland att man är stressad.

Trafik på Andra linjen i Berghäll, Helsingfors.
Bildtext Det är inte lätt att hitta parkeringsplatser i Helsingfors.
Bild: Yle / Ted Urho

Tidigare hade Karlsson sju klienter per arbetslista, nu har hon tolv eller tretton. Tiden räcker inte alltid till, medger hon.

- Man orkar mindre och har mindre tid för varje klient, speciellt eftersom man har så många nuförtiden.

Missnöje bland vårdarna

Seija Meripaasi, direktör för sjukhus-, rehabiliterings- och omsorgstjänster vid Helsingfors stad anser det här är ett allvarligt problem.

- Vi hoppas på en snabb lösning. Det här skapar missnöje hos vårdarna och är bort från klienternas tid. Frågan diskuteras på nationell nivå så vi hoppas att det går snabbt framåt, säger Meripaasi.

Emma Karlsson är glad över att man tagit itu med problemet och hoppas även hon på att man snart hittar en lösning.

- Så att vi vårdare ska orka och för att inte ännu fler slutar. Många har slutat på senare tid. De orkar inte när det är ett så stort område och det är svårt att hitta parkeringsplats - och allt möjligt.

I tisdags beslöt Helsingfors stads social- och hälsovårdsnämnd att lägga fram ett förslag om att inte ge böter åt fordon som används inom hemvården. I stället föreslog man att man kan använda en skylt på vindrutan, som visar att bilen används av hemvården.

Diskussion om artikeln