Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vilken dominans! Nytt jättelopp av dubbla mästaren Tähti – EM-rekord på oväntad distans

Från 2018
Uppdaterad 22.08.2018 21:30.
Nytt EM-guld på rekordtid för Tähti i Berlin - Spela upp på Arenan

Leo-Pekka Tähti har tagit den fenomenala rullstolskarriärens första mästerskapsguld på 400 meter. Tähti krossade motståndet i EM och tog sin andra seger i Berlin.

Leo-Pekka Tähti, som radat fram stortävlingssegrar på 100 och 200 meter, har inför denna säsong satt större vikt på uthållighetsträning. Inför EM i Berlin konstaterade Tähti att han har ”små chanser" till medalj också på 400 meter, men han var på inget sätt solklar favorit.

Men det blev en ny seger – och en ny utklassning.

Efter segern på 200 meter i T54-klassen i går vann Tähti i dag banvarvet efter en imponerande uppvisning. Tähti gick ut i ursinnig fart och släppte aldrig konkurrenterna med i racet.

Leo-Pekka Tähti siktar mot para-EM.
Bild: All Over Press / Vesa Pöppönen

Tähti rullade in som överlägsen vinnare på tiden 46,73, vilket är nytt mästerskapsrekord och finländskt rekord. Detta var Tähtis andra stortävlingsmedalj på en sträcka längre än 200 meter. Han tog EM-silver på 400 meter 2012.

Det tidigare EM-rekordet var 48,35 och innehades av Kenny van Weeghel. Holländaren slutade trea i Berlin bakom silvermedaljören Nathan Maguire från Storbritannien. Britten förlorade med över två sekunder till Tähti.

– Ett panglopp. Allting fungerande rätt så bra. Att komma under 47 sekunder är tufft på den här banan. Jag är verkligen nöjd, säger Tähti i ett pressmeddelande.

Tähtis EM fortsätter med 800 och 100 meter. Han är stor förhandsfavorit på paraddistansen 100 meter, där han vunnit fyra raka paralympiska guld, men deltar nu för andra gången på 800 meter i EM. Den första var i början av karriären 2001.

Manni vann silver

Kort före Tähtis seger knep Henry Manni silver på 100 meter i T34-klassen. Lojobon kunde inte rå på Stefan Rusch, som genast ryckte ifrån.

Holländaren vann med tiden 16,14 och erövrade därmed mästerskapsrekordet av Manni som vann med 16,42 för fyra år sedan.

Henry Manni vann brons i paralympiska spelen i Rio de Janeiro 2016.
Bildtext Henry Manni in på andra plats.
Bild: Eero Juuti

Manni fick inte den bästa inledningen men ökade på avståndet ner till trean Bojan Mitic på slutet. Mannis tid landade på 16,44 mot 16,75 för schweizaren.

– Jag har haft bättre starter. Jag är inte så värst nöjd, jag kom inte riktigt igång. Jag hoppades på mer, kommenterar Manni.

I föregående EM i italienska Grosseto för två år sedan tog Manni tre guld och ett silver. Denna säsong har varit tyngre. Manni har bland annat bytt tränare och inte kommit ner på rekordtider.

I Berlin tävlar Manni ännu på 400 och 800 meter. Han går in på den kortare sträckan som tvåa i Europa, på det dubbla banvarvet som etta.