Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tommys sjöng den bästa dansbandslåten

Från 2018
Uppdaterad 23.08.2018 10:34.
Tommys
Bildtext Tommys spelar den bästa dansbandslåten enligt publiken.
Bild: Anders Eklund

Det var det österbottniska bandet Tommys som vann tävlingen om den bästa finlandssvenska dansbandslåten i Svenska Yles omröstning.

Inför omröstningen bad vi personer som jobbar med musikgenren att ge förslag på låtar som borde vara med i omröstningen och vi bad också publiken göra det via sociala medier.

Sammanlagt deltog 1185 personer i omröstningen och det totala antalet röster var 2235. På tredje plats med 202 röster kom Showdown med låten Sommarn 78 som de också vann Mainos TV:s tävling Höstens melodi med år 1987.

På andra plats kom Guns Rosor med låten Ein flickå från lande som fick 205 röster. Överlägsen vinnare blev låten En dag i taget med Tommys som fick 339 röster.

Det var en förvånad och ödmjuk Tom Käldström som Camilla Andelin ringde upp i direktsändningen i Yle Vega på onsdagskvällen.

- Det känns helt otroligt med tanke på vilken resa det har varit med den här låten. Hans Martin hade slutat i gruppen och En dag i taget var precis det vi behövde år 2006 för att Tommys skulle kunna leva vidare. Det var ett riktigt lyckokast.

Bandet har spelat låten på alla danser sedan dess och under åren är det många personer som har delat med sig av sina upplevelser av låten med Käldström.

- Den har spelats på begravningar, den har varit både till tröst och glädje för väldigt många människor och det är oerhört rörande att få vara med om sådant, säger Käldström.

Hela programmet i repris lördag 24 augusti kl 13.03 - 15 och onsdag29 augusti kl 20.03 - 22.00

På Arenan

Finlandssvensk dansbandskväll i Vega

Spela upp

Finlandssvenska dansbandskvällen fortsätter

Programmet är inte längre tillgängligt

Finlandssvenska dansbandskvällen fortsätter

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln