Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Forskare: Att äta paracetamol under graviditeten är kanske inte så tryggt som man trott

Från 2018
Uppdaterad 23.08.2018 10:58.
Kalktabletter
Bild: Sage Ross/CC-by-sa-2.0

Paracetamol anses vara det ofarligaste smärtstillande läkemedlet att använda sig av under graviditeten. Men ny forskning visar att paracetamol kan öka sannolikheten för autism och ADHD.

Enligt en ny studie är det mer sannolikt att barn som utsatts för paracetamol under graviditeten oftare ligger inom autismspektrumet eller har ADHD.

Det är ändå osäkert om sambandet faktiskt beror på läkemedlet, och mer forskning behövs.

Studien som publicerades i American Journal of Epidemiology baserar sig på sju tidigare undersökningar och hälsouppgifterna för 133 000 mammor och deras barn. Forskare följde med personerna mellan 3 och 11 år.

När undersökningarna slogs ihop och analyserades upptäckte man att barn som utsatts för paracetamol med 34 procent större sannolikhet hade ADHD, med 24 procent större sannolikhet var hyperaktiva och att de hade 19 procent mer diagnoser inom autismspektrumet.

Sambandet var starkare ju längre mamman hade ätit paracetamol.

Paracetamol är det smärtstillande läkemedlet som mest används under graviditeter, så det lönar sig att ta upptäckten på allvar.

Samtidigt ska man komma ihåg att riskerna inte är så stora.

Dessutom är det möjligt att den ökade förekomsten av ADHD och autism inte beror på läkemedlet i sig, utan på de sjukdomarna och åkommorna som var orsaken till att mammorna använde paracetamol.

Under de senaste åren har det uppkommit motstridiga resultat i undersökningar om paracetamolens positiva och negativa egenskaper.

Enligt vad man vet just nu så är paracetamol tryggt att använda då man doserar rätt. Paracetamol passar barn och gravida bättre än andra allmänt använda smärtstillande läkemedel.

Källa: Duodecim

Diskussion om artikeln