Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Efter stöldkuppen i Sverige – dyrgripar i Åbo domkyrka i säkra händer, anser övervaktmästaren

Från 2018
Uppdaterad 29.08.2018 08:42.
En förgylld krona framför ett målat kyrkglas.
Bildtext Kronan ovanpå Karin Månsdotters grav är ett föremål som några unga män försökt sig på att stjäla från Åbo domkyrka.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Guld, silver och medeltida textilier står utställda i det dunkla kyrkomuseet på Åbo domkyrkas andra våning. Det här är föremål som inget försäkringsvärde kan ersätta och som därför är kulturhistoriskt oersättliga.

- Det ekonomiska värdet på sakerna är en världslig fråga. De är helt enkelt världsunika och oersättliga, säger Marja Routi, övervaktmästare i Åbo domkyrka.

För en knapp månad sedan utsattes en kyrka i Sverige för en uppmärksammad stöldkupp där kungakronor och andra historiska föremål från 1600-talet stals.

Säkerhetsläget i Åbo domkyrka är något som man konstant har i åtanke och Routi anser att läget är så bra som det kan vara. På kommande är ett nytt kameraövervakningssystem då det gamla har blivit föråldrat.

- En del av utrusningen är från 1990-talet så det är dags att förnya den. Annars har vi bland annat rörelsedetektorer, pansarglas i montrarna och två vaktmästare på plats alltid då kyrkan är öppen. Jag vet inte vad vi egentligen kunde förbättra, säger hon.

Marja Routi framför graven av Carina Månsdotter i Åbo domkyrka.
Bildtext Marja Routi tycker att säkerheten i Åbo domkyrka håller en god nivå.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Att sätta en prislapp på föremålen verkar inte tilltala Routi. Många av föremålen kan vara omöjliga att sälja vidare för några som helst pengar.

- Det är föremålets historia och saken i sig som är dess riktiga värde, men de kan vara så gott som omöjliga att sälja. Om någon stjäl dem är det kanske för att man har en samling av något slag, funderar hon.

Säkerheten finns överallt

I andra våningen finns Åbo domkyrkomuseum och här ställer man ut de mest spektakulära sakerna ur sina samlingar. För att röra sig mellan kyrkans låsta dörrar måste man ha en personlig nyckel, men alla säkerhetsarrangemang avslöjar man inte.

- Vi brukar säga åt större grupper och barnfamiljer att man ska röra sig lugnt och inte röra glasmontrarna för att undvika att larmet ska gå igång. De är väldigt känsliga, säger Routi.

Bland utställningsföremålen finns faktiskt också eget stöldgods. Bland annat ett ombyggt vinkrus som man misstänker att har stulits från något baltiskt land och fungerat som ölstop tidigare. Det finns också en prästkappa av stulet italienskt tyg från det 30-åriga kriget.

En gammal kalk för nattvard i en upplyst glasmonter i ett kyrkomuseum.
Bildtext Ejbykalken returnerades till Finland efter 400 år i Danmark.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Egentligen kan vi vara glada över att de danska soldaterna med Otte Rud i spetsen stal en massa silver och andra skatter i Åbo, annars hade den här nattvardskalken nog knappast funnits kvar, säger Routi och pekar ut en rikt utsmyckad nästan 30 cm hög kalk.

Danskarna valde nämligen att förvara en del av skatterna som sådana. Gustav Vasa i sin tur smälte ner stora mängder kyrkoguld och -silver under reformationen för att kunna upprätthålla sina krig och arméer.

Ejbykalken användes i 400 år i Ejby kyrka i Danmark innan den returnerades till Åbo domkyrka.

Skärgården har klarat sig bra

Enligt Peter Fihlman som är församlingsmästare på Hitis finns det inte på samma sätt dyrgripar i de små kyrkorna i skärgården.

- Nej, vi har inte några hemskt stora skatter i våra gömmor, och det som har något värde, som silverljusstakarna, plockar vi för det mesta undan förutom under gudstjänster.

Båten i Pyttis medeltida kyrka
Bildtext Fartyg är typiska i skärgårdskyrkorna.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Ju längre ut i skärgården man kommer, desto fattigare brukar kyrkornas inredning bli. Fihlman anser att det är viktigt att man kan visa upp de föremål man ändå har.

- Vi har egentligen aldrig haft några problem med stölder här ute, det värsta jag har varit med om är att någon lämnade en ölburk och ett bananskal efter sig i kyrkan, säger han.

Diskussion om artikeln