Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fler biografer och teatrar tillåter alkohol inne på salongen – publikens efterfrågan på alkohol har ändå inte ökat

Från 2018
Två ölglas, med öl i ett av dem. I bakgrunden syns ölflaskor i kylskåp.
Bildtext Till följd av den nya alkohollagen har biografer och teatrar fått ökade utskänkningsrättigheter. Arkivbild.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Den nya alkohollagen gjorde det möjligt för fler biografer och teatrar att tillåta alkoholanvändning också i salongerna. Finnkino nappade på den här trenden i somras och på Lilla Teatern i Helsingfors kommer det från och med idag torsdag (23.8) också vara möjligt att avnjuta alkohol i salongen.

Akohol tillåts inte inne i salongerna under varje föreställlning, utan det är vissa utvalda kvällar som publiken tillåts avnjuta alkoholdrycker. De här föreställningarna har en åldersgräns på 18 år.

– Att avnjuta alkohol på en filmföreställning tycker vi är ett trevligt sätt att njuta av sitt biobesök. Det här har också efterfrågats av kunderna, säger Kalle Peltola på Finnkino.

Marina Meinander, som är konstnärlig ledare på Lilla Teatern i Helsingfors, är inne på samma linje.

– Vi ser det här som ett led i att göra en teaterupplevelse lite mera till en helhetsupplevelse, det vill säga att man får njuta med flera sinnen på en och samma gång, säger Meinander.

Biosal vid Glora i Vasa
Bildtext Nu är det möjligt att avnjuta alkoholdrycker under vissa bioföreställningar. Arkivbild.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

– Det här är också att bejaka en klar trend som har funnits ute i den stora världen redan hur länge som helst, fortsätter hon.

Den här trenden går nu att bejaka till följd av den nya alkohollagstiftningen.

Såväl Meinander på Lilla Teatern som Peltola på Finnkino medger att möjligheten att tillåta alkohol inne på salongerna uppstod till följd av att lagstiftningen ändrades.

En biograf som har kunnat erbjuda alkoholförsäljning inne i biosalongen redan innan den nya alkohollagen trädde i kraft är biografen Riviera i Helsingfors.

Atte Laurila, som är delägare i biografen, tror att de kommer att fortsätta erbjuda samma alkoholservering som tidigare. Han urskiljer ändå en ny trend i dryckesefterfrågan.

– Publiken efterfrågar nu allt mera alkoholfria drycker. Därför har vi valt att satsa på dem mer än tidigare, säger Laurila.

Den bästa alkoholkulturen, tycker vi, är den där man njuter av alkohol vid sidan av något annat i stället för att endast dricka för själva drickandets skull. Det här är något vi vill betona

― Kalle Peltola, Finnkino

Ingen ökad efterfrågan på alkohol

Peltola på Finnkino säger att det ännu för tidigt att bedöma efterfrågan på alkoholdrycker på biografen. Han tycker ändå att det inte konsumeras speciellt stora mängder alkoholhaltiga drycker.

– Alkoholdrycker konsumeras som vilket annat biokomplement som helst. Det handlar kanske om ett eller två glas per film.

Meinander på Lilla Teatern tror heller inte att det här ökar efterfrågan på alkohol.

– Jag har svårt att tro att folk skulle dricka mera på grund av det här. En teater är inte ett ställe dit man kommer för att dricka sig berusad.

Vin betalas med betalkort
Bildtext Köp din alkoholdryck i foajén och ta den med dig in i salongen - så länge föreställningen har en åldersgräns på 18 år.
Bild: Yle

Lugnare pauser

Däremot tror Meinander att teaterns utökade utskänkningsrättigheter kommer att leda till är lugnare pauser.

– Vår publikfoajé är ganska trång, vilket betyder att det under pausen brukar bli ganska långa köer vid baren. Det leder till att det blir ett onödigt stressmoment för publiken att behöva stjälpa i sig sitt inhandlade vin snabbt före de ska tillbaka in på föreställningen.

Även Peltola på Finnkino ser fördelar med de utökade utskänkningsrättigheterna.

– Den bästa alkoholkulturen, tycker vi, är den där man njuter av alkohol vid sidan om något annat istället för att endast dricka för själva drickandets skull. Det här är något vi vill betona.

Diskussion om artikeln