Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Friidrottsförbundets ojämlika policy väcker förundran – ”Låter horribelt”

Från 2018
Ronja Oja i para-EM i Berlin.
Bildtext Det finländska idrottsfolket fick ögonen upp för friidrottsförbundets förfarande efter Ronja Ojas twittermeddelande.
Bild: Handout / Lehtikuva

Leverera toppresultat eller pröjsa. Friidrottsförbundets princip att de idrottare som presterar toppresultat i stortävlingar slipper betala självriskandelen för sitt deltagande förbluffar. Det låter horribelt, säger Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm.

Upprinnelsen till debatten är paraidrottaren Ronja Ojas kommentar på Twitter. Hon konstaterar att hennes medalj i längdtävlingen var värd 900 euro, eftersom medaljörerna inte tvingas betala friidrottsförbundets självriskandel.

Det förfarandet har väckt förundran. Varför måste paraidrottare (och juniorer) betala en självriskandel för att delta i stortävlingar, medan de friidrottare som deltog i senior-EM i Berlin i början av augusti inte omfattades av samma policy?

Förbundet: Paraidrottarnas resor är dyrare

Friidrottsförbundets träningschef Jorma Kemppainen försvarar förbundets policy och poängterar i en intervju för Yle Urheilu att det kostar mer att skicka paraidrottare till stortävlingar.

SFI:s sportchef Petra Stenman säger att det visserligen håller streck men att det är olyckligt att senioridrottare behandlas olika.

– Om man kunde uppnå lika behandling skulle det vara bättre. Jag skulle åtminstone försöka ändra på det. Det är något som förbundet måste fundera på, säger Stenman.

Skidförbundet system är mer jämlikt

Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm bekräftar att det finländska skidförbundet har ett snarlikt system. Med ett viktigt undantag – i motsats till friidrottsförbundet så behandlar skidförbundet alla finländska deltagare i till exempel ett junior-VM lika.

Friidrottsförbundet har därmot klausuler som innebär att en idrottare slipper att betala självrisken ifall de når tillräckligt framskjutna placeringar. I fråga om para-EM behöver de friidrottare som tar medalj inte betala självrisken på 900 euro.

– Det är klart att det sätter press på idrottarna. Det låter helt horribelt. Sådant här borde inte få förekomma i vår idrott på det här årtusendet. Finns det en summa man ska betala så ska den vara den samma för alla som är med i truppen, säger Lindholm och tillägger:

– Det tär på stämningen inom laget om idrottare inte behandlas lika.

Naturligtvis gillar landslagsåkarna inte systemet

Glenn Lindholm berättar att de juniorer som utsetts till Finlands VM-trupp betalar ungefär 500 euro per man. Utöver det hostar man upp 2 000 euro per säsong för att delta i landslagsläger.

Alla finländska landslagsåkare, juniorer och seniorer, betalar för att delta i lägerverksamheten.

– Naturligtvis gillar landslagsåkarna inte systemet. Det har kommit fram varje år. Att punga ut flera tusen euro för att delta i läger och representera Finland känns inte för mig som tränare heller schysst.

– Det har blivit ett etablerat system, men jag hoppas att vi någon dag kommer ifrån det, säger Lindholm.

Självfinansierade resor är normen för många toppidrottare

Petra Stenman påpekar att tävlingsresor som ens delvis är bekostade av förbund är utopi för många idrottare. Hon nämner styrkelyftaren Susanna Törrönen, som alltid är tvungen att betala för sina resor till stortävlingar.

Det finns gott om exempel också från andra änden av spektret. Glenn Lindholm berättar att idrottarna i det norska A-landslaget i skidåkning har det avsevärt bättre ställt än de finländska dito.

– De får lön. En normal månadslön kunde man kalla det. Det är i princip det motsatta som vi har i Finland.

Diskussion om artikeln