Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pedofiltelefon blev en succé - över 80 personer har sökt hjälp på ett halvår

Från 2018
Uppdaterad 23.08.2018 16:04.
En man i kostym håller en telefon i sin hand
Bildtext Många har aldrig berättat för någon om sina fantasier förrän de ringer hjälptelefonen.
Bild: Copyright 2011-2012 Kozzi.com

Frågan om preventiv vård för pedofiler har varit aktuell i flera år i Finland, men det har saknats både ekonomisk och politisk vilja att förverkliga den.

Sedan i våras finns ett antal olika initiativ i de större städerna. Serita, ett projekt med fäste i Uleåborg, erbjuder både telefonterapi med låg tröskel och träffar för samtals- och gruppterapi.

– Vi var väldigt förvånade över att det kom igång så direkt, säger sexualterapeut Paula Mällinen på Serita.

Hon berättar att folk började ringa så fort linjen öppnades och nu, ett halvt år senare har de tagit emot samtal från 80 personer med pedofil läggning. Av dessa har 48 besökt instansen regelbundet för samtals- och gruppterapi.

Två personer som sitter mot varandra. Bilden är beskuren så att endast nedre delen av kroppen syns.
Bildtext Sexualterapeuterna gör upp en säkerhetsplan i samarbete med pedofilen för att förhindra att fantasierna blir verklighet.
Bild: UpperCut Images / Alamy

I Tammerfors på Välitä-enheten svarar sexualterapeut Jukka Aho i telefon.

Bara under den senaste veckan har han svarat på samtal från tre personer med sexuell dragning till barn. Han menar ändå att det är ovanligt många, och att det kan bero på att de haft sommarpaus fram till mitten av augusti.

– En av personerna sade att han har väntat i fem år med att berätta om det här för någon, säger Aho och tillägger att det verkar som att folk nu har börjat hitta till deras tjänster.

Finns det barn i närheten?

Hur går då ett samtal till lågtröskellinjen till? Mällinen berättar att det är viktigt att genast i början få veta om den som ringt i just den stunden befinner sig nära barn och känner sexuell dragning.

– Då ber vi honom avlägsna sig från den platsen. Sedan kartlägger vi mer specifikt i vilka situationer tankarna kommer, och gör upp en säkerhetsplan för att undvika att brott sker.

Om någon ringer och erkänner att den redan har begått brottet är sexualterapeuterna skyldiga att anmäla detta till polisen.

– Men det görs såklart aldrig bakom ryggen på den som ringer, säger Anna Kolster, som jobbar som sexualterapeut på Sexpo. Där har de sedan mars fått in drygt tjugo klienter med pedofil läggning.

Öppenhet och färre pekpinnar

Kolster är glad över att pedofilfrågan får utrymme i media och efterlyser ett öppnare förhållningssätt till det som kanske är ett av samhällets största tabun.

Forskning visar att pedofili är något som ofta uppdagas i rätt så ung ålder, övre tonåren eller tjugoårsåldern.

Då menar Kolster att man redan i skolundervisningen kunde ta hänsyn till det här och fokusera på ett konstruktivt tilltal i stället för det moraliserande, skambeläggande grepp man har i dag.

Texten "Vad är pedofili?" På ett rutigt papper.

– Man borde berätta att det finns hjälp att få så att ingen blir ensam med det här. Men man ska såklart också vara tydlig med att inga former av sexuella handlingar mot barn är okej under några som helst omständigheter, säger Kolster.

Man räknar med att 1 - 2 % av befolkningen är pedofiler, vilket i Finland skulle betyda flera tiotusen. Alla pedofiler lever inte ut sina fantasier, och långt ifrån alla av dem som döms för sexuella övergrepp mot barn är heller pedofiler.

Forskarna är överens om att det är viktigt att inte jämnställa diagnosen pedofili och brotten.

Full fart framåt

I länder som Sverige, Danmark och Tyskland har man sedan länge erbjudit olika former av förebyggande vård för pedofiler. Forskardoktor Jan Antfolk vid Åbo Akademi menar att vi i Finland har varit mer fokuserade på att bestraffa än förebygga den här typen av brott.

– Det allmänna intrycket från Europa är att det är väldigt effektivt med preventiv vård, säger Antfolk.

Han glad över att det första steget nu har tagits och att så många verkar ha hittat till hjälplinjerna. Nu återstår att göra vården tillgänglig i hela landet.

Alla de tre sexualterapeuter som intervjuats är överens om att det är viktigt att tala mer öppet om pedofili för att kunna tackla problemen på ett konstruktivt sätt.

På sidan mielenterveystalo.fi hittar den som upplever sig ha sexuellt intresse för barn hjälp.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln