Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ett sällan skådat verk uppförs på Musikhuset imorgon kväll

Från 2018
Hannu Lintu dirigerar symfoniorkester
Bild: Ville Airaksinen

Fredag kväll ordnar Helsingfors festspel tillsammans med Radions symfoniorkester en konsert bestående av Gustav Mahlers åttonde symfoni på Musikhuset i Helsingfors. Det är ett sällsynt verk att beskåda i Finland eftersom det är en mycket komplicerad och dyr symfoni att sätta upp. Över 340 musiker och artister deltar i framförandet.

Det här är första gången Mahlers åttonde symfoni sätts upp på Musikhuset. Hannu Lintu, som är överkapellmästare på Radions symfoniorkester, säger att symfonin är det ultimata testet för en konsertsal. Han är väldigt glad över att få sätta upp den här symfonin.

Man som spelar violin
Bild: Ville Airaksinen

- Jag känner mig mycket lycklig att jag får chansen att spela den här symfonin som jag aldrig har spelat, säger Lintu.

Lintu tycker också att det kommer att vara intressant att se och höra hur Musikhusets sal fungerar med ett sådant enormt stycke. Under övningen med körerna tidigare i veckan tycker han att det lät lovande.

Hur skapar man en tidtabell för 400 musiker?

Hannu Lintu

Det har funnits många utmaningar under förberedelserna av konserten. Planeringen började redan för två år sedan och Lintu säger att den första utmaningen var att hitta tillräckligt många solister på internationell nivå. Följande problem var tidtabellen.

Man som spelar blåsinstrument
Bild: Ville Airaksinen

- Hur skapar man en tidtabell för 400 musiker? Och hur kan man planera så att de ska vara här på samma plats och samma tid? Otroligt nog gick allting vägen. Alla är här på Musikhuset och på fredag kväll kommer alla att vara på plats klockan 19.05, säger Lintu.

Unik erfarenhet för många körmedlemmar

Spira Ensemble är en av körerna som deltar i uppförandet av Mahlers symfoni. Körens ordförande Cecilia Wikman säger att det är jätte roligt att få vara med, då det här är en verkligt speciell symfoni.

- Den kräver jätte mycket folk: Många musiker, jättestor kör, två körer de facto, en stor orkester, en organist och solister, säger Wikman.

Hannu Lintu som dirigerar symfoniorkester
Bild: Ville Airaksinen

För den fem år unga kören har det varit en utmaning att förbereda sig inför konserten men Wikman säger att repetitionerna gått otroligt bra. Mest tack vare att de flesta körmedlemmarna lyckats vara på plats på de intensiva övningarna. Symfonin i sig har också fungerat som en stor inspirationskälla.

- Det är musikaliskt ett jättehäftigt verk att sjunga, säger Wikman.

Biljetterna till konserten sålde slut väldigt snabbt. Yle kommer att sända konserten direkt på Yle Arenan på fredag kväll.

Diskussion om artikeln