Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Helanders första batalj mot Ruuskanen slutade i förlust – stannade under 80 meter: "Kastet funkar helt enkelt inte"

Från 2018
Uppdaterad 23.08.2018 21:23.
Oliver Helander.
Bildtext Oliver Helanders teknik stämmer inte för tillfället.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

EM-bronsmedaljören Magnus Kirt vann herrarnas spjuttävling i Villmanstrands GP-tävling närmast före Antti Ruuskanen, som fick till säsongens näst längsta kast. Oliver Helander slutade trea.

Oliver Helander och Antti Ruuskanen har tränat tillsammans långa stunder, men i dag kom den första inbördes tävlingen lärljungen och den erfarna mästaren emellan.

Den slutade i den tretton år äldre Ruuskanens klara seger.

Ruuskanen stod för säsongens näst längsta båge då han drog till med 82,03 i den fjärde omgången. Hans årsbästa är 82,59 från GP-tävlingarna i Joensuu i början av juli.

– Kasten blev bättre efterhand. Jag väntade mig redan en ännu längre båge, men jag försökte lite för mycket i sista kastet. Segern var inom räckhåll, men den riktiga topprestationen gömmer sig ännu nånstans, säger Ruuskanen.

Helander: Kastet funkar helt enkelt inte

I EM-tävlingarna i Berlin nyligen slutade Ruuskanen sexa med 81,70. Stortävlingsdebutanten Helander missade finalen i Berlin och gjorde i Villmanstrand sina första kast sedan EM-kvalet.

Det gick sådär. IF Raseborg-idrottaren hade endast två mätta kast: 79,15 i den första omgången och 78,56 i den fjärde. Han stod över det femte kastet.

Helander berättade efteråt att han led att samma teknikproblem som plågade honom också i Kalevaspelen och EM. Förhållandena ville han inte skylla på.

– Kastbanan var våt, men inte störde det mig. Kastet funkar helt enkelt inte just nu. Av den orsaken är jag inte ens så värst besviken, säger Helander.

Rekord av Toni Kuusela

Helander har nu gjort åtta tävlingar i sommar (FM-kvalet exkluderat). I hälften har 21-åringen stannat under 80 meter, i hälften har han spräckt gränsen – med 88,02 från Jakobstad i juli som tydlig toppnotering.

Segern i tävlingen gick till den färska EM-trean Magnus Kirt från Estland med resultatet 83,48. Fyra slutade Toni Kuusela med sitt nya personliga rekord 78,45 före Lassi Etelätalo på 77,11.

Samtliga resultat från Villmanstrand hittas här.

Artikeln uppdaterad med kommentarer via STT klockan 21.20.