Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hassan Zubier i blåsväder igen - Åbohjälten utreds för penninginsamlingsbrott

Från 2018
Uppdaterad 24.08.2018 11:22.
Hassan Zubiers penninginsamling.
Bildtext Hassan Zubiers penninginsamling på Facebook.
Bild: Facebook/Skärmdump

Hassan Zubier, som fick positiv uppmärksamhet för sitt ingripande i samband med terrordådet i Åbo förra året, utreds för penninginsamlingsbrott.

Han har fått ungefär 32 000 euro via en penningsinsamling på webben, trots att han inte har haft tillstånd för insamlingen.

Penninginsamlingen ifråga, "Hassan Zubier's Medical Fund" startades den 27 december 2017.

Enligt lagen måste man i samband med en penninginsamling uppge att man fått polistillstånd för insamlingen, vem som gett tillståndet och till vilket syfte pengarna insamlas.

Utan tillstånd kan man göra sig skyldig till penninginsamlingsbrott eller lindrigt penninginsamlingsbrott. För ett sådant brott kan man dömas till böter eller max två års fängelse.

"Jag har inte gjort något fel"

Enligt Zubier är det en kvinna som bor i Finland som har startat insamlingen, och hon har sagt att allt är i sin ordning. Han anser vidare att hon borde ha ordnat med eventuella tillstånd.

Han berättar att hon kontaktade honom och frågade om hon fick starta insamlingskampanjen. Zubier gav henne sitt tillstånd.

Ett par månader efter att kampanjen startades fick Zubier kontroll över insamlingskontot.

- Hon berättade inte att jag skulle behöva något tillstånd. Om det är något fel på kampanjen så har jag inget med det att göra, säger han till Yle Uutiset.

Kvinnan i fråga säger till Yle att hon endast har öppnat insamlingen å Zubiers vägnar, hon har inget annat med den att göra. Enligt henne är det inte heller fråga om en insamling som skulle behöva polistillstånd.

Pengarna redan slut

Zubier berättar på torsdag att han använt de donerade pengarna på räkningar, lån, mat, en bil och blöjor.

Hela den insamlade summan har använts. Han konstaterar också att om man måste returnera pengarna till dem som donerat dem så faller det på kvinnan som startade insamlingen.

Tidigare i veckan framkom det att Zubier har försökt lura till sig ersättningar med hjälp av falska dokument efter de skador han fick samband med terrordådet i Åbo i fjol.

Yle avslöjade också att Zubier dömdes till åtta års fängelse i Sverige 2001. Han har också påstått att han arbetat som fredsbevarare - vilket inte stämmer. Han är inte heller en akutvårdare som tidigare påståtts.

Privatpersoner får inte samla pengar för sig själv

Polisens lotteriförvaltnings överinspektör Emmi Tengman berättar att polisstyrelsen informerats om Zubiers insamlingskampanj men ville inte kommentera saken desto mera.

Polisstyrelsen vet inte heller om insamlingen ifråga har beviljats tillstånd.

Tengman konstaterar att en privatperson i Finland inte får samla in pengar till sig själv.

- Om åtgärder krävs vet vi först när vi har bättre uppgifter om hurdan kampanjen är och vad dess syfte är.

Zubier är i bosatt i Sverige och säger sig vara både svensk och brittisk medborgare.

Enligt Tengman spelar insamlarens medborgarskap ingen roll om insamlingen riktar sig till Finland.

Enligt Tengman brukar insamlingar på GoFundMe rikta sig till alla användare på internet. Hennes bedömning är att Zubiers insamling fyller penninginsamlingslagens kriterier.

I fallet Zubier är penninginsamlingen riktad till Finland på Facebooksidan "Till förmån för Hassan Zubiers familj". Den här sidan styrs av kvinnan som startade insamlingen.

Kontot har stängts ner på grund av de senaste händelseutvecklingarna.

Facebook: Zubbe

I december i fjol intervjuade Svenska Yle Sonya Höstman som startade insamlingen. Här kan du läsa om hennes tankar då.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel "Poliisi selvittää Turun auttajan rahankeräystä – Hassan Zubier sanoo tuhlanneensa kaikki yli 32 000 euroa", skriven av Mikko Leppänen och Mikael Mikkonen.