Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanska forskare: Ryska troll sådde split om vacciner, ville skapa osäkerhet

Från 2018
Uppdaterad 24.08.2018 11:58.
Ebolavaccination
Bild: WHO

Under USA:s presidentvalskampanj arbetade ryska krafter för att skapa oenighet om vacciner. Amerikanska forskare har upptäckt verksamheten av misstag, skriver The Guardian.

Forskare vid George Washington University påvisar i en studie hur det under presidentvalet dök upp påståenden om vacciner som var fabricerade av ryska nättroll och bottar, det vill säga datorprogram som massproducerar information.

När forskarna gjorde upptäckten höll de egentligen på med något helt annat, nämligen att lära vårdpersonal mera om sociala medier.

De stötte på en mängd illvilliga påståenden om vacciner, ägnade att inför presidentvalet skapa osäkerhet och oenighet kring tryggheten med vaccinering.

"Ett sätt att störa samhället"

Påståendena visade sig komma dels från samma ryska troll som blandade sig i den amerikanska valkampanjen och dels från bottar.

- Det verkar som om trollen använde vaccindebatten som ett sätt att så split i det amerikanska samhället, säger en av forskarna, Mark Dredze till The Guardian.

Enligt uppgifterna spelade trollen på båda sidorna i debatten och lyckades på det sättet skapa osäkerhet.

- De smulade sönder tilliten till vaccintryggheten, och det inte bara i USA. Eftersom nätet är globalt utsatte de oss alla för hälsorisker, säger Dredze.

Samtidigt som forskarna publicerar sin studie, pågår en mässlingsepidemi i Europa. Den sägs bero till största del på brister i vaccinationstäckningen.

Diskussion om artikeln