Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps Twitterkommentarer om sydafrikansk inrikespolitik skapar besvikna reaktioner i Sydafrika: Det här underblåser rasstridigheter

Från 2018
Bild av Cyril Ramaphosa och Donald Trump
Bildtext Donald Trump och Cyril Ramaphosa.

Sydafrika reagerar nu på att USA inte använt sig av diplomatiska kanaler efter att president Trump via Twitter blandat sig i sydafrikansk inrikespolitik. Enligt Sydafrika underblåser Trump splittringen mellan raser.

Uttalandet berör ett förslag om en grundlagsändring som gäller den vita minoritetens markägande i Sydafrika.

Trump skrev för två dagar sedan på Twitter att han bett sin utrikesminister Mike Pompeo studera "konfiskeringen av landområden och farmer" och "morden på lantbruksägare".

Det sydafrikanska utrikesministeriet uttrycker nu sin besvikelse i ett uttalande som riktas till USA:s beskickning i Sydafrika.

Trumps kommentar på sociala medier leder till en polarisering av debatten kring en mycket känslig och viktig fråga, sägs det i det sydafrikanska uttalandet.

Debatten om markområden går redan nu på högvarv i Sydafrika

Trumps kommentar på Twitter förvärrar den debatt som redan nu går på högvarv i Sydafrika.

Det har redan vuxit upp en hel generation efter det att apartheidpolitiken avskaffades i Sydafrika, men markägandet är fortfarande en omstridd fråga i landet.

Den största delen av all mark i Syfadrika ägs fortfarande av den vita minoriteten.

För tillfället pågår en politisk behandling av ett förslag till grundlagsändring som går ut på att göra det möjligt för staten att snabbare ta över mark utan att ge vita markägare kompensation för det.

Den sydafrikanska ledningen twittrade ett svar på Trumps Tweet

Sydafrikas regering avvisade i går officiellt på Twitter president Trumps uttalanden om Sydafrikas landreform:

"Sydafrika avvisar helt och hållet den här inskränkta synen som bara är ett försök att splittra vår nation och påminna oss om vårt koloniala förflutna"

Trump antas ha reagerat på Fox News rapport

Trumps reaktion antas vara en följd av Fox News rapport om den sydafrikanska regeringens planer på att ändra konstitutionen så att det blir möjligt för staten att snabbare ta över mark utan att ge vita markägare kompensation.

Orsaken till grundlagsändringen är att Sydafrika vill råda bot på den obalans som har rått mellan raserna i fråga om markägandet.

President Cyril Ramaphosa har sagt att han nu vill få markreformen genomförd snabbt för att korrigera en grov historisk orättvisa - en orättvisa som drabbade svårt den svarta majoriteten under kolonialiseringen och apartheideran som pågick till 1994.

Ramaphosa har påpekat att de vita i Sydafrika äger 72 procent av lantgårdarna trots att de vita utgör bara åtta procent av den totala befolkningen.

Diskussion om artikeln