Nu utbildas grannländernas flygledare i Vanda: "Vår arbetsmentalitet är uppskattad ute i världen"
På Helsingfors-Vanda flygplats utbildas en del av Sveriges, Estlands och Lettlands framtida flygledare. I Europa har marknaden för flygledarutbildningar öppnats för konkurrensutsättning, vilket har lett till internationalisering.
Finsk yrkeskunskap är något som står högt i kurs i vårt västra grannland Sverige just nu.
Från och med i höst kommer en del av de framtida flygledarna i Sverige att utbildas i Finland och närmare bestämt på Helsingfors-Vanda flygplats.
Matts-Anders Nyberg, rektor vid Avia College, berättar att de vann en upphandlingstävling i Sverige i vintras och på hösten anländer de första hugade svenska flygledarstudenterna.
- Tanken är att vi ska utbilda tolv svenska flygledare, som ska bli färdiga nästa sommar och sedan åka tillbaka och praktisera på en svensk flygplats.
Utbildningen går på engelska och i den deltar också studerande från Estland och Lettland.
Nyberg berättar att flygledarutbildningen i Vanda har ett bra rykte.
- Vi finnar anses vara systematiska, vi har ett bra utbildningssystem och vår arbetsmentalitet är uppskattad ute i världen.
Och på den vägen är det.
Den fria marknaden knackar på dörren
Nyberg berättar att marknaden för flygplatsernas flygledarutbildning i många länder i Europa, såsom Sverige, Tyskland och England, har öppnats för konkurrens och upphandling.
- Därför behövs fler flygledare i Sverige. De behöver en kapacitet för framtida upphandlingar inom landet och kanske också internationellt.
Nyberg berättar att den finska marknaden i framtiden kommer att öppnas för konkurrens - men just nu är de planerna fortfarande i sin vagga.
För tillfället har Avia College monopol och utbildar alla flygledare som behövs i Finland. Åtta till fjorton nya studerande inleder varje år den ett och ett halvt år långa utbildningen - inklusive arbetspraktik.
- Men förstås kan färdigutbildade flygledare söka sig utomlands också, så en del har sökt jobb i Sverige, Norge eller Nederländerna.
Vi finnar anses vara systematiska och vi har ett bra utbildningssystem och vår arbetsmentalitet är uppskattad ute i världen
Matts-Anders Nyberg, rektor
Den examen som väntar efter avklarade studier är internationell och är godkänd inom EU-området, vilket möjliggör arbete utomlands.
Flygplatserna i Europa spanar kontinuerligt efter kostnadseffektiva lösningar och bra kontrakt med företag som levererar flygledningstjänster.
Det gör det möjligt att justera volym och kapacitet och via det också kostnader, vilket har sporrat utvecklingen mot konkurrensutsättning.
Hård gallring
I Finland var det i år 900 som ville komma till Vanda och utbilda sig till flygledare.
Till höstens kurs valdes tolv stycken.
- Det är en ganska hård gallring med intervjuer och minutiösa tester. Vi har valt en bra grupp för hösten, säger Nyberg.
Utbildningen har ingen åldersgräns och till den antas ungdomar och unga vuxna, som är EU-medborgare och i normalt fysiskt skick med en studentexamen eller annan preliminär yrkesutbildning.
- Men man måste ha bra syn och hörsel. Man måste vara mentalt balanserad och ha bra koncentrationsförmåga och förmåga att ta emot och processa information. Dessutom ska man kunna fatta beslut och arbeta i team, säger han.
Dessutom gäller det att vara stresstålig och alert då situationer kan uppstå på några sekunder.
Just nu får flygledarna jobb
Huruvida de utbildade flygledarna får jobb efter avlagd examen varierar från år till år.
- För några år sedan fick inte de som vi utexaminerade jobb, men nu har det börjat rulla på igen, säger rektor Nyberg.
I år har många fått jobb i såväl Helsingfors-Vanda som i övriga landet. För tillfället har kring 300 flygledare jobb i Finland och ytterligare 20-30 söker jobb på olika platser.