Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlandssvenska doldisen Alex Lintuniemi redo att stanna länge i Nordamerika för att få chansen i NHL: ”Jag har flickvän och barn i USA”

Från 2018
Uppdaterad 24.08.2018 14:26.
Alex Lintuniemi, ishockeyback
Bildtext Alex Lintuniemi – via Helsingfors IFK och Jokerit till Nordamerika
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Alex Lintuniemi flyttade till Kanada som tonåring. Nu knackar han på NHL-portarna. Hans mål är att övertyga Los Angeles lagledning under Kings training camp i september.

Sju finlandssvenskar har spelat i NHL. Christian Ruuttu, Sean Bergenheim, Leo Komarov, Peter Ahola, Oskar Osala, Niklas Bäckström och Fredrik Norrena.

Kommer Alex Lintuniemi att bli den åttonde? Det är åtminstone 22-åringens stora mål.

– Jag vet vad som gäller. Att ta en plats i NHL är drömmen och det försöker jag uppnå i år, säger Lintuniemi till Yle Sporten.

I motsats till de sju ovan nämnda finlandssvenska NHL-spelarna är Alex Lintuniemi en doldis för merparten av den finlänska ishockeypubliken.

Orsaken är att han tog sitt pick och pack till Nordamerika innan han hade hunnit spela en enda match i den inhemska ligan.

– Jag flyttade till Ottawa och spelade mina första två år där (i juniorligan OHL reds. anm.). Jag hade nyss fyllt 18 år då jag flyttade. Jag tycker att det har varit värt det. Det har varit jättetrevligt, säger han.

Kings tredje backpar i sikte

Efter sin första säsong i Ottawa 67’s reserverades Lintuniemi av Los Angeles Kings i den andra draftrundan sommaren 2014.

De två senaste säsongerna har han spelat för Los Angeles farmarklubb Ontario Reign i AHL. I år har han tänkt sig att han ska skaka AHL-dammet av sig och vika sig en plats i Kings försvar.

– Kings training camp är på kommande (i september reds. anm.). Då har jag tänkt ta en plats i topp sex i backbesättningen. Det försöker förstås alla göra, så det gäller att göra jobbet bättre än de andra.

Alex Lintuniemi, ishockeyback
Bildtext Alex Lintuniemi har tränat tillsammans med finländska NHL-spelare i sommar.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Lättare sagt än gjort. Kings har backar som Drew Doughty, Jake Muzzin, Alec Martinez och Dion Phaneuf i truppen.

De är så gott som omöjliga att peta, men försöka duger.

– Det är tufft att slå igenom i ett lag som har en så bra backbesättning, men det är tufft i alla NHL-klubbar. Men det finns två platser i tredje backparet och det är dem jag främst kämpar om i det här skedet, säger Lintuniemi.

Spel i AHL ett bra alternativ

Vad händer om dörrarna till NHL förblir stängda efter Kings training camp? Då återvänder han med stor sannolikhet till en bekant adress.

– Då spelar jag säkert i Ontario, som ligger en och en halv timme från Los Angeles. Det är fint ställe så det är också en bra plats att spela på, säger Lintuniemi och hyllar kvaliteten på spelet i AHL:

– Nivån är jättehög. Om jag inleder säsongen där så är det möjligt att jag får chansen i NHL senare under säsongen. Om någon blir skadad eller om jag spelar bra. Kings training camp är inte det enda tillfället att ta en plats i NHL-truppen.

Familjelycka i USA

En stor del av de europeiska spelarna i Nordamerika flyttar ofta ganska snabbt tillbaka om de inte lyckas vika sig en plats i NHL.

Orsaken stavas pengar. Det kan till och med vara avsevärt mer lukrativt att spela i Europa än att harva omkring i AHL.

Alex Lintuniemi har däremot inte funderat på en retur till Europa. Förklaringen är enkel.

– Jag har amerikansk flickvän och ett barn som föddes i USA, så det är en stor orsak att leva där. Det är där jag vill spela, så förhoppningsvis får jag snart chansen i NHL. Men man vet aldrig vad som händer, säger han.

Född och uppvuxen i centrala Helsingfors

Den 22-åriga försvarsjätten (192 cm / 105 kg) har fått sin ishockeyfostran i både Helsingfors IFK och Jokerit.

Han flyttade som B-junior från IFK till ärkerivalen. Det var en transfer som gav resultat. Med Jokerit vann han FM-guld i B-juniorklassen både 2012 och 2013.

Hans finlandssvenska Helsingfors-rötter går djupt.

– Båda mina föräldrar är finlandssvenskar. Jag är född och uppvuxen i Tölö i Helsingfors. Jag gick i Tölö daghem, sedan Toppan (Zacharias Topeliusskolan) och (Högstadieskolan) Lönkan. Jag är född finlandssvensk.

Diskussion om artikeln