Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Valmet Automotives nya vd: Nystad måste bli mer attraktivt för arbetstagare

Från 2018
Olaf Bongwald, vd för för Valmet Automotive
Bildtext Olaf Bongwald, vd för för Valmet Automotive.
Bild: Yle / Paula Collin

Tysken Olaf Bongwald som nyligen har tillträtt som ny verkställande direktör för Valmet Automotive tror på en bra framtid för bilfabriken i Nystad. Samtidigt är han också tydlig med att Valmet måste få draghjälp för att kunna locka fler arbetstagare till Nystad.

Olaf Bongwald tog över posten som vd för Valmet Automotive i mitten av juli. Det råder inga som helst tvivel om att fabriken i Nystad även fortsättningsvis är väldigt viktig för Valmet.

- Fabriken i Nystad är hjärtat av företaget. Vi ska inte ändra på det finländska hjärtat bara för att vd:n numera är tysk.

Fabriken har vuxit enormt snabbt de senaste åren och mycket tyder på att den trenden fortsätter. Olaf Bongwald passar därför på att skicka en passning till Nystad och hela regionen Egentliga Finland.

- Valmet måste se till att jobbförhållandena och lönerna är bra, men samtidigt behöver människor också ha en bra omgivning att leva i. Man måste göra Nystad mer attraktivt och det är inte enbart Valmet som ska göra något. Bilfabriken behöver specialister från hela världen och jag vill att de som jobbar här också ska bo här.

Fabriken i Nystad är hjärtat av företaget. Vi ska inte ändra på det finländska hjärtat bara för att vd:n numera är tysk

Olaf Bongwald

Olaf Bongwald lyfter fram flera olika saker som skulle kunna göra Nystad mer attraktivt.

- Vi behöver bra och billigt boende. Vi behöver också fler restauranger och hotell. Nystad är ett fint ställe med en fin miljö, men jämfört med Helsingfors och Åbo ligger Nystad efter. Satsa på att skapa ett ställe där människor vill jobba och bo och inte bara köra dit för att jobba.

Vita bilar på en rullande band i en bilfabrik.
Bildtext Bilfabriken i Nystad.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Långsiktigt gällande vilken typ av bilar som kommer att sälja i framtiden tror Valmets nya vd på elbilar.

- År 2025-2030 kommer vi se betydligt fler eldrivna bilar. Det kommer fabriken i Nystad också ta hänsyn till i sin produktion. Vi är förberedda på den här förändringen.

Mercedes Benz nya A-serie viktig i Nystad

Mercedes Benz är bilfabrikens viktigaste kund och Valmet Automotive har ingått avtal med Daimler om att tillverka Mercedes Benz nya A-serie i Nystad.

Förra året anställde fabriken i Nystad 2 000 personer.

Diskussion om artikeln