Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hanna Liljekvist är Österbottens enda Lolita – så vitt hon vet

Från 2018
En kvinna klädd i så kallade Lolitakläder - en fluffig vit och rosa klänning med spetsar på. Hon har vita högklackade skor och blommor i håret. Hon går på en nyklippt åker.
Bildtext Hanna Liljekvist har aldrig träffat någon annan som också klär sig i stilen Lolita, men snart hoppas hon få in en träff.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Hanna Liljekvist älskar klädstilen Lolita och bygger just nu upp den perfekta garderoben av volanger, spetsar och rosetter. Det finns en fördom om att Lolita är något sexuellt, men det stämmer inte alls.

Det är få som kan undgå att lägga märke till Hanna Liljekvist när vi går omkring i centrum av Vasa. Vi är där för att ta bilder och reaktionerna låter inte vänta på sig.

Många stirrar och en yngre tjej tar mod till sig och kommer fram och berättar att hon känner till stilen och tycker att Hanna är fin.

- Ibland tittar folk en gång, tittar bort och vänder sig sedan om igen som om de funderar på vad de just sett. Jag har mött några gamla damer som tyckt att jag varit jättesöt, så de reaktioner jag fått har varit positiva, berättar Hanna om reaktionerna hon möter när hon är klädd i Lolitastilen.

Lolitan Hanna - Spela upp på Arenan

Hon har inget emot att sticka ut. Hon sysslar också med levande rollspel och är van att gå omkring med lite konstigare kläder i olika miljöer.

- Ibland kan jag ju ha dagar när jag inte vill bli tittad på, men då kanske jag inte klär mig i Lolita just den dagen, säger hon.

Blev intresserad redan i högstadiet

Hanna är 25 år gammal och blev intresserad av stilen redan i högstadiet, men eftersom hennes föräldrar vägrade köpa Lolitaklänningar åt henne då har hon lugnt fått vänta tills de egna pengarna börjat rulla in.

För ungefär tre år sedan kunde hon äntligen köpa sin första klänning.

En kvinna klädd i så kallade Lolitakläder - en fluffig vit och rosa klänning med spetsar på. Hon har vita högklackade skor och blommor i håret. Hon står i en parkeringsgrotta.
Bildtext Det är lätt att skapa kontraster med Lolitastilen.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Hon gillar stilen eftersom den är feminin och samtidigt annorlunda. Den piggar också upp vardagen och gör henne lite gladare.

- Det är en väldigt vacker stil och man kan klä upp eller klä ner plagg beroende på vad man vill åstadkomma. Det är något med hela estetiken, att det är väldigt klassiskt och snyggt men ändå gulligt.

Det här är Lolita

Hanna kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som tilltalar henne, men hon har fastnat för stilen.

- Ibland har man bara de där dagarna när man vill vara fluffig, söt och underbar och dricka kopiösa mängder te, säger hon.

Lolita som livsstil: Te och museibesök

Drycken te är faktiskt något som hör till stilen, i alla fall om du satsar fullt ut och också anammar Lolita som livsstil. Det har inte Hanna gjort, men hon är ändå lite insatt i vad det går ut på.

Att ha Lolita som livsstil innebär att du varje dag klär dig i stilen och att även dina hobbyer relaterar till den.

- Du kanske broderar, går mycket på museum, ordnar tebjudningar och lyssnar på klassisk musik eller annan musik som hör till den Lolitakategori du valt. Det innebär att du helt enkelt anammar tankesättet att du är en fin ung dam från viktorianska tiden eller rokokotiden.

En kvinna klädd i så kallade Lolitakläder - en fluffig vit och rosa klänning med spetsar på. Hon har vita högklackade skor och blommor i håret. Hon står framför en massa höbalar.
Bildtext Det finns faktiskt en understil till Lolita som kallas country, men trots höbalarna skulle vi nog kalla den här stilen för sweet.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Förutom att dricka mycket te så gillar Hanna också att gå på museum och vissa dagar lyssnar hon på klassisk musik.

- Jag har just fått en bok med klassiska engelska tebjudningsrecept som jag väldigt gärna vill testa bara jag hittar någon som vill komma hit på tebjudning.

Vad behövs för stilen?

Att fullt ut satsa på Lolita är Hanna ändå inte intresserad av – dels för att hon inte skulle orka fixa så mycket med utseendet varje dag och dels för att hon också har intressen som inte passar in.

- Mina hobbyer som inte alls är relaterade till Lolita är till exempel dataspel, rollspel och Warhammer. De passar inte alls in i estetiken.

Äger flera peruker

Hanna ser sig själv som något av en nybörjare när det kommer till Lolitastilen och just nu håller hon på och bygger upp sin garderob.

Hon har nu flera klänningar, en enormt fluffig underkjol, en vacker blus och några accessoarer som till exempel rosetter att ha i håret.

En kvinna klädd i så kallade Lolitakläder - en fluffig vit och rosa klänning med spetsar på. Hon har också blommor i håret. Hon står framför en massa höbalar.
Bildtext Tro det eller ej, men här har Hanna faktiskt på sig en av sina peruker.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Hon har också peruker som hon kan göra olika frisyrer med.

- Jag vet inte hur jag ska fixa mitt eget hår. Jag har aldrig lyckats lära mig den konsten. Att ha en peruk som är färdigt stylad är väldigt lätt att bara dra på sig och så ser det genast snyggt ut.

Det är ganska vanligt att ha peruk som Lolita, speciellt ifall du hör till kategorin sweet Lolita. Då är perukerna ofta pastellfärgade.

Den enda Lolitan i Österbotten

Hanna får sin inspiration från bloggar och Lolitasajter, samt Facebookgrupper och en Whatsappgrupp hon tillhör. Inspiration ute i gatubilden är det tyvärr snålt med.

- Jag känner inte någon annan i Österbotten som har det här intresset. Det ryktas om att det kanske finns någon i Seinäjoki men jag har ingen aning om vem. De jag känner till är främst i Helsingfors, Tammerfors och Rovaniemi.

En kvinna klädd i så kallade Lolitakläder - en fluffig vit och rosa klänning med spetsar på. Hon har vita högklackade skor och blommor i håret. Hon går på en trottoar i centrum av Vasa. I bakgrunden tittar en äldre kvinna på henne.
Bildtext Hanna är van vid att folk stirrar på henne när hon är klädd i Lolitastilen.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Hanna snackar med andra Lolitor på nätet men har aldrig varit med på någon träff.

- Ett tag bodde jag i Helsingfors men då var jag väldigt nervös över det faktum att jag inte hade en full outfit, så jag vågade inte riktigt. Men nu när jag börjar ha outfits känner jag mig mera bekväm i det. Så skulle jag nu fara till Tammerfors eller Helsingfors kunde jag tänka mig att träffas.

Fördom att det skulle vara något sexuellt

Som med allt som är lite annorlunda finns det också fördomar kring Lolitastilen.

- Vissa människor vill sexualisera det väldigt mycket och tror att det är någon typ av ageplay vilket det inte är. Folk tycker kanske du klär dig barnsligt och att du har en viss eskapism med det, att du bara vill vara ett barn igen.

En kvinna klädd i så kallade Lolitakläder - en fluffig vit och rosa klänning med spetsar på. Hon har vita högklackade skor och blommor i håret. Hon står på en nyklippt åker.
Bildtext Det finns många fördomar om Lolitor.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Många tror också att de som klär sig i Lolitastilen egentligen klär ut sig – att det är en form av cosplay. Det stämmer inte heller.

- Det är en klädstil. Cosplay eller att klä ut sig är mera att du tar på dig en karaktär och är någon annan. Men här är det bara jag i fluffiga kläder, det är ingen kostym jag tar på mig.

Bakåtsträvande - eller kanske andra vägen?

En annan fördom är kanske att Lolitastilen är lite bakåtsträvande rent feministiskt sett. Korta kjolar, rosetter, volanger och annat sockersött skär sig med ett allt mer hårt samhälle.

En intressant tanke tycker Hanna.

- Stilen kommer ju ursprungligen från Japan, och det debatteras nog om det är feministiskt att vara annorlunda på det här sättet. Framförallt i Japan så har det till viss mån handlat om att du säger ifrån dig det att du ska gifta dig, bli vuxen och få barn.

I stället väljer du medvetet att behålla det ungdomliga och mera extravaganta.

- Så där har det kanske till och med haft ett visst feministiskt ursprung, på något plan.

En kvinna klädd i så kallade Lolitakläder - en fluffig vit och rosa klänning med spetsar på. Hon har vita högklackade skor och blommor i håret. Hon står på en nyklippt åker.
Bildtext Det viktigaste är att komma ihåg att det är du själv som väljer att klä dig i stilen.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Men allt beror så klart hur man ser på saken.

- Det är ju jag som väljer att klä mig på det här sättet som kanske är mer hyperfeminint, men jag skulle inte säga att det är bakåtsträvande. Det kanske ser ut så för en utomstående som inte känner till det, som tycker att man bara vill vara liten, gullig och tjejig, men det behöver ändå inte vara så. Det är du som gör ditt eget val, säger Hanna.

Också män klär sig i Lolitastilen

Hanna påpekar också att stilen inte alls är könsbunden.

- Jag vet ett antal män som klär sig i Lolita – inte de mer manliga delarna där du går i byxor, utan det är faktiskt cis-män som klär sig i klänningar, kjolar och massor med rosetter. För deras del är det helt okej.

De kanske också har flickvänner som klär sig i samma stil, och ibland klär sig flickvännerna i en mer maskulin stil. Allt är tillåtet.

- Den hela aspekten gör också att det egentligen är väldigt framåtsträvande, det är inte bundet till kön, du kan vara den du vill.

Var inte rädd för att sticka ut ur mängden

Vem som helst som är intresserad av stilen kan ta den till sig. Det är bara att börja bygga upp garderoben.

- Det är inte den billigaste hobbyn i början, men inte heller den dyraste. Man ska inte behöva vara stressad eller oroad över det.

Var heller inte rädd för att sticka ut – oftast är folk positivt inställda.

- Jag kommer från en ganska liten ort, från Jakobstad där folk kanske tittar på en lite konstigt om man sticker ut, så jag är van. Men många är kanske rädda för det. Oftast får man ändå bara positivt tillbaka. Det här är kanske inte en stil som sticker ut negativt för folk, säger Hanna.

Det finns heller ingen åldersgräns på stilen.

- Inte egentligen. Vanligen är det yngre personer som klär sig i stilen, kanske från tonåren upp till 30, men egentligen finns det nog ingen åldersgräns. Så länge du själv trivs är det inte så stor skillnad.

En kvinna klädd i så kallade Lolitakläder - en fluffig vit och rosa klänning med spetsar på. Hon har vita högklackade skor, blommor i håret och en lila ryggsäck med kaninöron på. Vi ser henne bakifrån när hon går på en trottoar i centrum av Vasa.
Bildtext Gulliga accessoarer som ryggsäcker med öron på, hör till stilen sweet Lolita.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Var ska jag börja om jag vill anamma stilen?

- Jag skulle rekommendera att gå med i Facebookgrupper och prata med folk. Många ger gärna tips och råd på var du hittar kläder och var du ska börja. Det är en väldigt välkomnande community. Tumblr har en massa Lolitabloggar med bra information.

De första plaggen du ska skaffa är en bra underkjol och en klänning.

- Det är kanske lite av en investering i början, för jag rekommenderar att skaffa en bra underkjol eftersom du kommer att använda den till allt.

När du skaffat dig en klänning kan du sedan bygga på med en blus som är lätt att använda med många olika klänningar.

- Resten är ganska lätt att hitta. Skor går att hitta i vanliga affärer. Det enda som kan vara lite jobbigt är att du ska ha en håraccessoar eller en rosett av något slag, men många företag gör matchande håraccessoarer till den klänning du köper.

Följer du de här stegen, blir du en Lolita. För fler tips - gå in på Hannas blogg eller hennes Instagramkonto.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln