Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fackligt åskmuller: Industrifacket hotar med åtgärder mot regeringens arbetslivsförslag

Från 2018
I Hagnäs har många fackförbund sin hemvist
Bildtext Industrifacket hör till fackcentralen FFC.
Bild: Yle / Jonna Nupponen

Industrifacket, som hör till fackcentralen FFC, säger sig ha beslutat om omfattande åtgärder i protest mot regeringens planer på försämringar inom arbetslivet.

Industrifackets styrelse anser att det i det här läget inte finns något annat alternativ än politisk påtryckning mot regeringen.

Bland annat nämner man aktiveringsmodellen, uppsägningslagen och anställningsskyddet på små företag.

- Regeringen Sipilä har samlat på sig en dystert lång syndalista på försämringar av arbetslivet, skriver Industrifacket i ett pressmeddelande.

Stegvisa aktioner

Industrifacket har inte preciserat vilka slags åtgärder det kan bli fråga om eller när de planeras, men det är meningen att de ska vidtas stegvis.

Industrifacket ogillar bland annat regeringens planer på att lindra kriterierna för att säga upp anställda på företag som sysselsätter färre än 20 personer.

Regeringen anser att målet med förslaget är att sänka tröskeln för att sysselsätta.

Facket: Aktiveringsmodellen har varit en flopp

Aktiveringsmodellen anser man att har varit en rejäl flopp. Den andra aktiveringsmodellen verkar i sin tur bara förvärra de arbetslösas situation, anser Industrifacket.

- Om regeringen avstår från sina avsikter och förbinder sig att inte föra fram ytterligare förslag som försämrar arbetslivet är Industrifacket redo att överväga att avstå från sina påtryckningsåtgärder, skriver Industrifacket.

Regeringen Sipilä avstod tidigare från planerna att göra det lättare att anställa personer under 30 år i tidsbundna arbetsförhållanden.

Källor: STT, pressmeddelande

Diskussion om artikeln