Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italien sätter hårt mot hårt: Inga italienska pengar till EU-budgeten om migrantfördelningen mellan EU-länder inte löses

Från 2018
Uppdaterad 24.08.2018 20:43.
Migranter som räddats av det italienska kustbevakningsfartyget Diciotti.
Bildtext Migranter som räddats av det italienska kustbevakningsfartyget Diciotti.
Bild: ANSA/ EPA-EFE/ORIETTA SCARDINO

Italiens vice premiärminister Luigi Di Maio hotar med att dra in det italienska bidrag till EU:s budget om övriga EU-länder inte kan enas om fördelningen av migranter. Och än en gång sitter ett migrantfartyg fast i ett politiskt spel.

Sedan måndagen befinner sig 150 migranter ombord på ett italienskt kustbevakningsfartyg. De släpps inte i land i hamnen Catania på Sicilien.

Migranterna räddades av kustbevakningsfartyget Diciotti den 15 augusti. I dag meddelades det dessutom att många har inlett en hungerstrejk av frustration över att Italien inte släpper dem iland.

Vi är inte redo att betala 20 miljarder euro till EU varje år

Italiens inrikesminister Matteo Salvini har meddelat att inga migranter tillåts stiga i land förrän EU engagerar sig i migrantfördelningsfrågan på allvar.

Salvini gick dock tidigare med på att släppa 27 ensamkommande minderåriga barn i land från fartyget Diciotti.

– Om EU-kommissionen inte kan lösa problemet med en omfördelning av migranterna så kommer vi inom Femstjärnerörelsen inte längre att vara villiga att årligen betala 20 miljarder euro till EU, sade vice premiärminister Di Maio i går en intervju som publicerades på Facebook.

Italien har krävt att EU-kommissionen under sitt möte i dag kommer med ett förslag om fördelning av flyktingarna mellan EU-länderna.

Italien har under de senaste åren tagit emot den största delen av alla migranter som kommit över Medelhavet.

EU-kommissionen ger inte vika för hot

EU-kommissionen meddelade i dag att man följer de allmänna migrationsreglerna hellre än viker sig för hot i stil med det som Italien har framfört.

Kommissionens talesman Alexander Winterstein sade i dag under en presskonferens att kommissionen arbetar med att hitta en lösning.

Han ville ändå inte ta ställning till Italiens hot om att upphöra med att ge pengar till EU:s budget.

- Någonting sådant har inte hänt förut, konstaterade han.

EU:s gemensamma migrationspolitik krackelerar

Italien är upprört - och övriga EU-länder kan inte enas med Italien. EU:s gemensamma migrationspolitik visar nu allt fler sprickor.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz har å sin sida hyllat Italien och har sagt att han anser att inga räddningsfartyg ska släppas in i europeiska hamnar.

EU presenterade för en tid sedan idén om att länder utanför EU - till exempel i Nordafrika - ska börja ta emot migranter som räddats i Medelhavet.

Men inga konkreta åtgärder har vidtagits.

Diskussion om artikeln