Analys: Får en heteroperson spela en homosexuell eller transperson i film?
Det är skådespeleri, hela tanken är att gestalta någon man inte är på riktigt. Men transpersoner måste få synas i media och få chansen att berätta sina egna historier. Vad ska man göra när båda sidorna har rätt?
Filmbolaget Disneys första öppet homosexuella karaktär spelas av heterokomikern Jack Whitehall. Scarlett Johansson tackade ja till en roll som transman i filmen "Rub & Tug", men hoppade av efter kritik.
Vem har rätt att spela vem?
Allt har att göra med kontexten och hur man gör det. I vissa fall är det totalt fel att en hetero man spelar en homosexuell karaktär, men ibland kan det vara helt rätt.
En HIV-smittad Tom Hanks i filmen ”Philadelphia” kan vinna en Oscar för bästa manliga huvudroll. Eric Stonestreets porträttering av Cameron Tucker i ”Modern Family” spelar möjligtvis på en mer stereotypisk bild av en homosexuell man, men har öppnat ögonen för många.
Att tittarna känner igen sig i en karaktär, trots att hen har en annan sexuell läggning, kan ändra på negativa tankar om en sexuell minoritet. Därför ska transpersoner också synas i media, så att deras rättigheter kommer upp till en mänsklig nivå.
– Jag vill verkligen understryka skillnaden. Homosexuella har gjort stora framsteg på några år, men transpersoners rättigheter och hur man talar om transpersoner är långt efter, säger skådespelaren Christoffer Strandberg.
Det finns en stor skillnad mellan transpersoner och homosexuella
Att det här diskuteras är väldigt viktigt. Men det väcker förstås frågan om en skådespelare måste vara i samma situation som rollen.
Givetvis inte. Men problemet ligger i att om inte transskådespelare får chansen att spela de väldigt få transrollerna som finns, hur ska de då få synas i samhället?
Möjligheten för transskådespelare att spela någonting annat än en transperson är väldigt knaper.
Om vi då har kommit fram till att transmän ska spela transmän, betyder det att bara heteron får spela heteron?
Givetvis inte. Det är mycket mer komplicerat än så.
– Det handlar om hur hela Hollywood är uppbyggt och hur filmbranschen fungerar. Problemet är att det nu är inne att fokusera på trans- och homofrågor. Vilket är underbart, men att de inte anställer de riktiga personerna är synd, tycker skådespelaren Josefine Fri.
Det handlar om ett strukturellt problem
Hollywood rullar på pengar, och alla rullar måste dra in pengar. Pressen på att en film ska vara en ekonomisk hit är konstant och filmbolagen vågar inte chansa på nya skådespelare.
Därför anställer man Scarlett Johansson till filmen ”Rub & Tug” för att spela en transman, i stället för att man erbjuder den till Jamie Clayton.
En superstjärna som Scarlett går hem hos publiken, det är bevisat.
– Hollywood är så skenheliga då man ivrigt vill inkludera mera hbtiqa-roller i sina produktioner men vägrar anställa dem, säger Josefine.
Det är på bättringsvägen
Rollbesättningen i ”Black panther” är i och för sig väldigt namnstark, men den enorma succén som kom ur filmen är ett bevis på att publiken suktar efter en verklig representation i filmer.
– Jag tror att problemet är att Hollywood inte är ett fantastiskt ställe där alla får vara. Det är också en del av samhället med sin homofobi och transfobi, säger Josefine.
Det som Hollywood har lyckats med är att ibland få in homosexuella skådespelare i heteroroller.
De har också lyckats med att få in transskådespelare att spela transpersoner i serien "Pose".
Men de har något som vi inte nödvändigtvis har i Finland. En stor mängd transskådespelare.
Inte samma problem i Finland som i Hollywood
Men i Finland ser vi inte heller så många seriösa roller med sexuella minoriteter.
Det som vi ofta ser i Finland är män som spelar kvinnor.
– Jag har reagerat på hur män spelar kvinnor här, och ofta blir det så att man ska tycka att det är roligt och skratta åt att en man har på sig en klänning, säger Josefine.
Det är inte roligt att en man har en klänning på sig. Men det betyder inte heller att en man aldrig får porträttera en kvinna. Allt handlar helt enkelt om hur man gör det.
– Då jag imiterar Tarja Halonen tänker jag inte alls på kön. Jag porträtterar presidenten Tarja, inte kvinnan Tarja, säger Christoffer.
Vad är svaret då?
Det finns inget rätt svar, det handlar om att vi måste skapa en miljö där det inte spelar en roll vem som spelar vem.
En miljö där alla har samma rättigheter, då behöver ingen tänka ”kan jag som x göra x utan att kränka någon?”.
Lättare sagt än gjort, men det är dit vi måste komma. Annars förblir det krångligt. Därför måste den här diskussionen fortsätta.
Tack till Scarlett Johansson som tackade ja till fel roll, och tack till Disney som ger en homosexuell karaktär till straighta komikern Jack Whitehall.
Vi lär oss av misstag och vi måste fortsätta göra vårt bästa och göra en del misstag på vägen för att nå paradiset.
Christoffer säger det bäst, att vi inte får stanna kvar i ett läge där en underlig politisk korrekthet förtrycker idéer och tankar.
– Om bögar spelar bögar, heteron spelar heteron och transperson spelar transpersoner blir det ju en fruktansvärt tråkig värld, säger Christoffer.