Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Benjamin Helander sugen på handboll igen efter tung säsong i Finland: ”Jag utvecklades varken som människa eller som spelare”

Från 2018
Uppdaterad 24.08.2018 15:35.
Benjamin Helander, Finland-Slovakien, januari 2018.
Bildtext Benjamin Helander tackade nej till spel i P98-landslaget i somras.
Bild: Handbollsförbundet

Efter en blytung sejour hemma i Finland är handbollslöftet Benjamin Helander tillbaka i Sverige och Alingsås HK. Nu vill han helst glömma förra säsongen och ta nya tag. Min motivation till handbollen har kommit tillbaka, säger han.

Den 19-årige Helander återvände till Alingsås efter förra säsongen. Klubben är välbekant. Han gick i ortens handbollsgymnasium i två år och spelade under den tiden i Alingsås HK:s juniorlag.

Det är en taggad Benjamin Helander som svarar i telefon då Yle Sporten hör av sig.

– Min motivation till handbollen har kommit tillbaka. Nu känner jag glädje igen och jag är motiverad till att träna på alla plan, säger han.

Då den förra säsongen hemma i Finland och moderklubben BK-46 kommer till tals blir det först tyst i luren innan han konstaterar:

– Om jag ska vara helt ärlig så gav den inte så himla mycket. Det var en jobbig period i början då jag gjorde min värnplikt. Under den perioden var jag mentalt och fysiskt trött. Det är sådant som armén medför. Det var en tung säsong. Det var hyfsat jobbigt.

Brons med BK-46 i våras

Sneglar man på statistiken från förra säsongen så ser den inte fy skam ut för Helanders del. På 26 matcher gjorde han 147 mål, vilket gav en åttonde plats i skytteligan.

BK-46 slutade på andra plats i grundserien men åkte på en kalldusch i slutspelet då man föll med 1–3 i matcher mot Dicken i semifinal. Det blev till slut ändå medalj efter segrar över Grankulla IFK i bronsmatcherna.

BK-46:s Benjamin Helander ser vart han ska kasta bollen.
Bildtext Benjamin Helander gjorde sin värnplikt i fjol och spelade för BK-46.
Bild: Yle/ Patric Westerlund

Helander är emellertid inte nöjd med året hemma i Karis. Inte alls nöjd.

– Jag känner själv att jag inte utvecklades. Varken som människa eller som spelare, konstaterar han.

Hård kamp om speltid i Alingsås

Viljan att utvecklas är ett genomgående tema då han talar om den kommande säsongen i Alingsås i den svenska handbollsligan.

Han bygger inte några luftslott utan betonar att det sannolikt kommer att handla om att se och lära sig en säsong i ett av topplagen i Sverige.

Förra säsongen tog sig Alingsås HK till semifinal. Före det spelade man fyra år i rad i final.

– Det ska bli roligt. Nu är jag andra val bakom Andreas Berg som kom tillbaka till Sverige från Bundesligan förra säsongen. Han spelade två säsonger där, så han är en jätteduktig spelare.

Helander poängterar att det gäller att ta vara på chansen då den kommer. Utgångsläget är att han inte får överhövan mycket speltid. Åtminstone inledningsvis

– Det varierar säkert från match till match. I snitt kanske 5–10 minuter per match, gissar han.

Nobbade P98-landslaget, men framtida uppdrag intresserar

Benjamin Helander har varit en av stjärnspelarna i finländska juniorlandslag de senaste åren. I somras valde han att tacka nej till B-EM i Makedonien med Finlands P98-landslag.

Han säger att det inte ligger något dramatiskt bakom det beslutet. Det handlar om att han ville satsa tiden på att bygga upp sin fysik.

– Jag borde lägga på mig några kilogram. Jag är inte supersvag men jag borde bli hårdare i min fysik.

– De senaste åren har jag inte haft någon tid för försäsongsträning på grund av landslagsuppdrag och dittan och dattan. I det vägskäl jag är min karriär så ger det mig mer att bygga upp en bra fysik som grund för seniorhandbollen.

Benjamin Helander, Finland-Slovakien, januari 2018.
Bildtext Benjamin Helander har spelat åtta A-landskamper.
Bild: Handbollsförbundet

Sommarens beslut betyder inte att Helander skulle tacka nej till landslagsuppdrag också i framtiden.

– Definitivt inte. Det här var bara en grej som jag tyckte att kändes bra för mig just nu i sommar.

Inte riktigt lika duktig som storebror på att kasta spjut

Benjamins storebror Oliver Helander har fått sitt stora genombrott som spjutkastare den här sommaren. Med resultatet 88.02 är Oliver sexa i världsstatistiken.

– Jag unnar Oliver allt. Jag är en stolt bror och jag är glad att det går bra för honom.

Oliver Helander kastar spjut i Karis 2018.
Bildtext Benjamins storebror Oliver Helander har tagit klivet in i världseliten i spjut.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Då Oliver kastade sitt rekord i samband med SFI-mästerskapen i Jakobstad ställde också Benjamin upp, men utanför tävlan.

Det visar sig att också lillebror är en hyfsad spjutkastare - även om han själv, på typiskt finländskt manér, tonar ner det hela.

– Mina resultat är väldigt mediokra jämfört med Olivers, så jag hör nog mera hemma på en handbollsplan. Om jag kommer ihåg rätt så kastade jag 64.29 i Jakobstad.

Diskussion om artikeln