Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Maryam konverterade för tjugo år sedan - bär slöja för att göra Gud glad

Från 2018
Maryam iklädd niqab
Bildtext Maryam känner sig stark bakom sin niqab.

Med ett stort leende och det lockiga håret uppsatt i en knut i nacken öppnar Maryam, 34, dörren till lägenheten i Östra Helsingfors. Namnet Maryam har hon använt vid sidan om sina finlandssvenska namn sedan hon konverterade för tjugo år sedan.

I vardagsrummet står en motionscykel, i köket hänger barnens läsordningar på kylskåpsdörren, i tamburen hänger ett flertal sjalar i olika färger och en lång svart klänning.

– Den behöver inte vara svart, men jag tycker att det är stiligt med svart, säger Maryam.

Sjalarna har hon köpt i olika modeaffärer i Helsingfors, vissa på nätet. Dem virar hon runt huvudet så att hårfästet och hakan är täckta när hon går ut. Besöker hon en plats med mycket folk tar hon ibland på sig sin niqab.

Niqaben är ett fyrkantigt svart skynke med en snäv springa för ögonen. Skynket knyts ovanpå resten av slöjan. Det är långt ifrån alla muslimska kvinnor som använder niqab, och det finns också många muslimer som inte ser med blida ögon på dem som gör det.

En niqab på en säng
Bildtext Niqaben är ett fyrkantigt skynke som knyts ovanpå hijaben.

– Det är ni som förstör för oss andra, kan dom säga, berättar Maryam.

Svordomar och föraktfulla blickar är något hon får stå ut med dagligen, men ofta väljer hon att inte reagera. Hon gillar att vara privat och känner sig stark bakom sin slöja. Hade jag varit en manlig journalist hade Maryam haft slöjan på sig också under intervjun, och egentligen inte kunnat träffa mig i enrum. Men för den goda sakens skull, att skapa förståelse människor emellan, säger hon att hon ändå hade gjort det.

Ultrakonservativ konvertit

Maryam är salafist. Salafi betyder förfader och inriktningen strävar till att följa den allra första muslimska generationens läror. Det betyder att Maryam själv understöder till exempel sharia, men hon tycker ändå inte att man ska införa sharialagar i Finland.

För många är den ultrakonservativa salafismen synonym med radikal islamism. Till exempel utgörs terrororganisationen ISIS till stor del av salafister. Majoriteten av salafisterna, inklusive Maryam, är ändå så kallade purister, de tror inte på våld och engagerar sig heller inte i politiken.

– Vi vill faktiskt ingen något illa. Vi vill bara följa koranen så bra som möjligt för att försäkra oss om att få en plats i paradiset.

Konvertiter är ofta mer troende än de som föds som muslimer.

― Sylvia Akar, islamolog, Helsingfors universitet

Maryam skulle heller aldrig försöka få någon annan att konvertera. Precis som hon vill att andra respekterar hennes val i livet, respekterar hon andras.

Förutom Koranen läser Maryam Haditherna, en samling texter om profeten Muhammed och hans närmastes leverne. Tillsammans utgör Koranen och Haditherna en samling regler och föreskrifter som Maryam försöker leva efter. Bland annat har hon slutat lyssna på musik, med undantag för Nasheeder, religiösa sånger som får sjungas utan instrument. Hon ber också fem gånger i dygnet, och försöker komma ihåg att stiga in på toaletten med vänster fot före, och ut med höger fot före.

Tydliga regler, ingen sprit

Det är snart 20 år sedan Maryam konverterade. Fast själv kallar hon sig hellre revertit än konvertit. Muslimer är nämligen övertygade om att alla föds som muslimer, endel bara tappar bort sig i en annan religion på vägen.

– Min mamma tog det inte alls bra när jag först berättade för henne att jag hade blivit muslim, minns Maryam.

Hon berättar att de flesta som träffar henne första gången eller inte känner henne från tidigare tror att hon har blivit muslim för en man, vilket är helt fel.

Koranen i engelsk tappning på ett glasbord
Bildtext Maryam lever efter Koranens och Hadithers budskap

Det hela började i tonåren då det var dags för kristen skriftskola. Maryam försökte förstå sig på den heliga treenigheten, men tyckte att det var ologiskt. Hon hade några somaliska vänner och en dag bad hon att få följa med på deras religionsundervisning efter lektionstid. När Maryam hörde om Allah och islam lät det enkelt och begripligt. Hon började läsa på under fritiden.

Alla som vet något om islam vet att det finns en vänlig person bakom slöjan.

― Maryam

– Jag sade länge att om jag skulle vara troende så skulle jag vara muslim. Och så en dag märkte jag att jag är ju det, jag är ju troende!

Att bli muslim är enkelt, man bara säger trosbekännelsen. Efter en tid började Maryam också bära slöja och gå till moskéen. Alla hennes muslimska vänner gjorde det, och hon ville ju visa att hon verkligen var muslim.

Relationen till modern blev snabbt bättre då denna märkte att Maryam tog avstånd från alkohol och tobak och inte heller kände någon press att hitta en pojkvän i tidig ålder.

Det var tydligheten i islam som lockade Maryam. “Gör såhär, så kommer du till paradiset.”

Snabbast växande religionen

Islam är i dag den snabbast växande världsreligionen och man räknar med att den om ungefär trettio år går om kristendomen som världens största religion. Det beror i första hand på att nativiteten hos muslimer är högre än hos kristna, följaktligen växer religionen också snabbast i vissa länder i Afrika och Asien.

Många som konverterar till islam uppskattar just att det finns tydliga moralregler.

― Sylvia Akar, islamolog, Helsingfors universitet

I Finland registreras inte religiös tillhörighet och det är därför omöjligt att med säkerhet veta hur många som konverterar årligen. Islamologen Sylvia Akar vid Helsingfors universitet tror att det snarare handlar om ett hundratal än om tusentals individer.

Men Maryam, som bodde utomlands mellan 2006 och 2011, menar att ökningen har varit påtaglig under de senaste åren.

– När jag åkte iväg hade jag en handfull finskmuslimska vänner och när jag kom tillbaka fanns det plötsligt jättemånga nya. Jag kände inte ens hälften av dem som besökte moskéen, säger hon, och tillägger att det kommer nya hela tiden.

Ökad islamofobi gör att folk konverterar

Det finns ett samband mellan ökad islamofobi och antalet personer som konverterar till islam. Efter terrorattackerna i USA år 2001 uppstod en proteströrelse där kristna eller icke-troende anslöt sig till religionen.

Händer på islamsk bönematta
Bildtext Maryam ber fem gånger per dygn

Att en konvertit väljer en konservativ falang som till exempel salafismen är inte alls ovanligt enligt Sylvia Akar.

– Ofta är konvertiter mer troende än de som varit muslimer från födseln, säger hon.

Det skriver också Maryam under.

Omvändelseberättelser

Enligt Akar kan man också se andra mönster som är typiska för konvertiter. Det är till exempel vanligt att de har en omvändelseberättelse som involverar just det svåra i att förstå sig på treenigheten. Många berättar också att de till en början har varit mycket skeptiska mot religionen men sedan blivit klarsynta efter att ha läst på. De här mönstren gäller inte bara för dem som konverterar till islam.

Det är också vanligare att kvinnor konverterar än män. Sylvia Akar menar att det har att göra med att kvinnor är mer nyfikna på det andliga. Det finns också forskning som visar att kvinnor är mer vidsynta än män.

kvinna i niqab hemma
Bildtext Maryam klär sig aldrig i niqab hemma, just nu har hon den på sig bara för fotograferingen.

Akar tror att islam, med sina tydliga regler för både kvinnor och män kan kännas lockande i en översexualiserad värld. Hon menar att det kan vara skönt att slippa fundera på vad som är rätt eller fel beteende, och vad som är rätt eller fel klädsel. Islam bjuder på svar på nästan allt.

De flesta kvinnor som konverterar gör det utan att det finns en partner i bilden, trots att det är en hårt rotad fördom att kvinnor konverterar för sina mäns skull. En muslimsk man kan gifta sig med en icke-muslimsk kvinna, men en muslimsk kvinna kan bara gifta sig med en muslimsk man. Därför är det alltså vanligare att män konverterar för sin partners skull än tvärtom.

Som om du gick ut utan skjorta

Från och med augusti i år är det i Danmark förbjudet att använda plagg som täcker ansiktet. Till exempel niqaben som Maryam går med på gatorna i Helsingfors skulle ge böter om 1000 danska kronor, ungefär 142 euro. Förbudet gör Maryam ledsen. Hon tycker synd om de muslimska kvinnor i Danmark som vill följa koranen.

– Det är som om någon skulle säga till dig att du måste gå ut utan skjorta, förklarar hon.

Hon förstår heller inte varför det kan tänkas vara obekvämt för någon att ha att göra med henne då hon bär sin niqab.

– Man hör ju rösten och ser ögonen. Dessutom borde var och en som vet något om islam förstå att det är en vänlig person som bara vill en väl som finns där bakom slöjan, säger Maryam.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln