Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fyra personer omkom då buss föll ner på järnvägsspår i Kuopio – alla passagerarna finska pensionärer

Från 2018
Uppdaterad 25.08.2018 09:12.
Bussolyckan i Kuopio.
Bild: Lehtikuva

En buss har störtat från en bro ner på ett järnvägsspår i Kuopio. Enligt polisen har fyra personer omkommit. Tjugo personer har förts till sjukhus.

Olyckan ägde rum på riksväg fem strax före klockan 15 på fredag eftermiddag. Bussen föll omkring 10 meter ner från en bro på järnvägsspåret.

Enligt polisen i östra Finland har fyra personer omkommit. Fyra skadades allvarligt, sammanlagt ådrog sig 17 personer skador.

Bussolyckan i Kuopio.
Bild: Lehtikuva

Bara en av de skadade fanns i personbilarna. Inga barn finns bland de döda eller skadade.

Enligt STT var alla passagerare finska pensionärer, bosatta i Sverige, som med bussen var på väg till hotellet Rauhalahti.

Karta över Kuopio.

Vid universitetssjukhuset i Kuopio höll man full beredskap.

- Operationssalarna hade full beredskap att ta emot patienter, liksom intensivvårdsavdelningen säger sjukhusets kommunikationsdirektör Varpu Puskala.

Bussolyckan i Kuopio.
Bild: Lehtikuva

- En del har skadats svårt, andra lindrigare.

Polisen i östra Finland säger att bussen sannolikt har fått ett tekniskt fel. Enligt polisen var sammanlagt fem personbilar involverade i olyckan. Bussen har törnat mot alla de inblandade bilarna.

Röjningen vid olycksplatsen har avancerat så att biltrafiken igen har kommit igång.

Under nattens gång ska bussen lyftas upp från järnvägsspåret. Enligt Trafikverket räknar man med att spåret öppnas upp för tågtrafik på lördag morgon.

Chauffören: Bromsarna slutade fungera

Enligt Yles redaktör på plats, Marianne Mattila, säger ett ögonvittne att bussen kom med väldigt hög fart på bara två hjul. Efter rampen fortsatte den inte tillbaka mot motorvägen utan krockade med de bilar som hade stannat för rött ljus och fortsatte direkt ner mot järnvägsspåret.

Bussolyckan i Kuopio.
Bild: Lehtikuva

Polisen talar om att bussen drabbades av ett tekniskt fel och bussens chaufför har berättat för polisen att bromsarna slutade fungera och att han därför miste kontrollen över bussen.

Det skadade räcket och bron.
Bild: Antti Karhunen

Enligt VR har tågtrafiken mellan Suonenjoki och Kuopio stoppats och tågen ersätts med bussar. Avbrottet i tågtrafiken väntas räcka flera timmar.

Elsystemet har skadats av den fallande bussen men det är ännu för tidigt att säga något om skadornas omfattning meddelar Trafikverket.

Bussen är av modellen Setra och tillhör Kemin Liikenne, bekräftar företaget.

Olyckan utreds

På Institutet för olycksinformation har en prövningsnämnd börjat undersöka olyckan tillsammans med Olycksutredningscentralen.

Enligt institutets trafiksäkerhetschef Kalle Parkkari är det oftast Olycksutredningscentralen som sköter storolyckor.

Vem som tar över den här utredningen vet man inte ännu.

På företaget Veho, som levererat bussen till Kemin Liikenne, beklagar man sig över det skedda.

I ett uttalande till Svenska Yle uppger man att de inte vet mer om olyckan än det som offentliggjorts.

- Vi utreder som bäst ärendet på en intern nivå och all eventuell information som anknyter till olyckan kommer att levereras till myndigheterna, lyder uttalandet.

Bussolyckan i Kuopio.
Bild: Lehtikuva

Statsledningen kondolerar

President Sauli Niinistö har uttryckt sitt deltagande med de dödas anhöriga. Olyckan i Kuopio får en att stanna upp, livet är skört, skriver Niinistö på Twitter.

Också statsminister Juha Sipilä kondolerar. På Twitter önskar han också styrka åt dem som sköter räddningsarbetet. Sorgliga nyheter från Kuopio, konstaterar han.

Riksdagens talman Paula Risikko har också framfört sina kondoleanser till de omkomnas familjer.

Räddningsmanskap på olycksplatsen.
Bild: Antti Karhunen

Finlands Röda kors har öppnat en krispunkt för psykiskt stöd i Kuopio centrum. Utbildade frivilliga erbjuder diskussionshjälp till människor som känner sig chockerade över olyckan.

Krispunkten är öppen för alla och har öppet till fredag klockan 21. På lördag kan man söka hjälp där mellan klockan 9 och 21.

På Kuopios universitetssjukhus har man i samarbete med Kuopio stad och kyrkan ordnat krishjälp för de skadades anhöriga.

Fallet var mellan 7 och 10 meter - Spela upp på Arenan