Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Studerande behandlas olika gällande preventivmedel - i Helsingfors får man dem gratis, i Vasa och Åbo betalar man dem själv

Från 2018
Hankenstuderande i Vasa
Bildtext Förstaårsstuderandena vid Hanken i Vasa skulle inte tacka nej till gratis preventivmedel.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Vasa hör till de städer där studerande tills vidare måste finansiera sina preventivmedel själva. Orättvist, tycker Petteri Tuokila som inleder sina studier vid Hanken i Vasa.

Studerande behandlas olika på olika håll i landet när det gäller preventivmedel.

I bland annat Helsingfors erbjuder man sedan i somras gratis preventivmedel för unga upp till 25 års ålder och i Jakobstad går man in för samma sak nästa år.

I andra studiestäder har man det inte lika bra ställt. I Åbo och Vasa bekostar studerande preventivmedlen själva.

- Det är helt dumt att det är gratis i Helsingfors men inte här. Varför kan det inte vara gratis i hela landet, frågar sig Petteri Tuokila, förstaårsstuderande vid Hanken i Vasa.

Hankenstuderande i Vasa
Bildtext Petteri Tuokila
Bild: Yle/Jukka Tyni

- En studerande har inte hemskt mycket pengar. Vi får ju lite pengar av FPA men sen har man inte hemskt mycket om man inte arbetar vid sidan av studierna.

Lina Svensson instämmer. Hon skulle gärna se att studerande fick gratis preventivmedel också i Vasa.

- Alla borde ha tillgång till preventivmedel.

Hankenstuderande i Vasa
Bildtext Lina Svensson
Bild: Yle/Jukka Tyni

Vad kan det leda till om studerande måste bekosta preventivmedlen själva?

- Jag kan tänka mig att det är lätt att man väljer bort dem ibland. Att man är osäker på hur stor roll de faktist spelar, säger Svensson.

Också Oskari Nieminen tycker att gratis preventivmedel är en helt bra idé och tror att han skulle använda sig av gratisalternativet om det fanns.

- Å andra sidan är det inte så dyrt med preventivmedel så jag tycker nog på ett sätt att alla kunde ha råd att köpa egna.

kondomer
Bild: Yle/Helena von Alfthan

"En tjugolapp i månaden blir mycket på ett år"

Studentkårerna i Vasa tycker att det enda rätta är att också studerande får gratis preventivmedel.

Pengar ska inte få hindra någon att skydda sig, säger Erika Storfors, vice ordförande i intresseföreningen Vasa studerande.

Hankenstuderande i Vasa.
Bildtext Erika Storfors, aktiv i studentföreningen vid Hanken i Vasa och i föreningen Vasa studerande
Bild: Yle/Jukka Tyni

- Utgående från egna erfarenheter så blir det väl kanske någon tjugolapp i månaden som man använder på preventivmedel och det blir ju ganska mycket på ett helt år, i alla fall för kvinnliga studerande. Det kanske är lite mindre för männen, kan jag tänka mig.

Om en studerande inte har råd att köpa preventivmedel kan han eller hon utsättas för könssjukdomar. Det kanske också leder till att man helt enkelt undviker att ta initiativ till att skaffa en partner, säger Storfors.

- Det kan leda till många hinder i vardagen.

p-piller närbild
Bild: Areeya Yodplob / Alamy

Att studerande behandlas olika gällande preventivmedel beroende på var de bor är beklagligt, tycker Erika Storfors.

- Det är fortfarande många som blir utan gratis preventivmedel.

"Måste tänka på helheten"

Stadsstyrelsen i Vasa anser ändå att det för tillfället räcker med att förlänga den tid som man får gratis preventivmedel från tre till sex månader.

- Om det skulle växa pengar på träd skulle vi förstås kunna satsa hur mycket som helst men man måste tänka på helheten. Till exempel barnskyddet i Vasa behöver mycket pengar och allt tas från samma kassa, säger stadsstyrelsens ordförande Kim Berg (SDP).

Kim Berg.
Bildtext Kim Berg
Bild: Yle/Kati Enkvist.

- I Vasaregionen har vi också betydligt färre aborter än i resten av Finland och också könssjukdomar har vi färre av här i Vasaregionen, säger Berg.

Kim Berg säger att stadsstyrelsen anser att det är viktigare att satsa på preventivmedel till unga under 18 år och därför har stadsstyrelsen bland annat föreslagit att man ska utöka kondomutdelningen i skolorna.

"Sorgligt resonemang"

Bland andra Institutet för hälsa och välfärd har redan länge rekommenderat kommunerna att erbjuda unga gratis preventivmedel upp till 25 års ålder, men i dagsläget är det få kommuner som erbjuder möjligheten.

Fullmäktige i Vasa ska ännu säga sitt i frågan om gratis preventivmedel för unga under 25 år.

Suss Åhman, sakkunnig i sexuell hälsa vid Folkhälsan, tycker att det är sorgligt att kommuner resonerar som Vasa.

- En oönskad graviditet eller en könssjukdom är en för mycket, säger Åhman i en intervju för TV-Nytt.

Diskussion om artikeln