KAJ intar scenen i Nästan unplugged: "Vi har alltid kommit längre än vi förväntat oss"
Humorgruppen KAJ tänkte att dialekten skulle begränsa publiken till Österbotten. De hade fel, och det verkar inte finnas någon gräns för hur långt trion kan gå. Nu tar trion plats på scen i säsongens andra avsnitt av Nästan unplugged.
Med facit på hand ser det ut som att just dialekten är en av de stora orsakerna till varför Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård är så omåttligt populära, oavsett om de befinner sig i Maxmo, Ekenäs eller Helsingfors.
- Vi använder dialekten som krydda, för vi uttrycker oss som bäst då. Man ska inte skratta åt en dialekt, det är aldrig tanken, men vi ska kunna förmedla och höja något annat med hjälp av dialekt, säger Axel.
KAJ profilerar sig inte som ett band. Målet är att så många som möjligt ska kunna njuta av killarnas alster.
- Jag tycker inte alls om ordet ”målgrupp”. Vi vill göra det som vi tycker att är kul, så får så många som vill ta till sig det, säger Jakob.
- KAJ är en humorgrupp, vi är liksom humor på alla plattformar, fyller Kevin i.
Gruppen är redan erfarna artister i Svenskfinland, och har också fått erkännanden från finskt håll. I bagaget finns tre album, med flera virala hitlåtar som Jåo nåo e ja nåo YOLO ja nåo, Pa to ta na kako och Kom ti byin, samt en show på Wasa Teater som åkte ut på turné. Dessutom producerade de Yles julkalender 2014.
”Tar alltid på oss för stora skor”
Som glasyren på toscakakan är de nu aktuella med en fullskalig musikal på Wasa Teater. Hur långt kan KAJ egentligen nå? Enligt Axel sades det åt pojkarna i början av karriären att dialekten kommer att begränsa dem, så att de når max till Vasa.
- Med KAJ har vi alltid kommit längre än vi förväntat oss. Första gången vi var på teatern, och flera gånger innan det, tänkte vi att shit, nu har vi nått toppen. Efter teatern slog vi igenom i Svenskfinland som helhet, då sa vi att va fan är det här?
- Det känns som att vi alltid tar på oss för stora skor, att det blir bättre om vi försöker lite extra. Till exempel med YOLO tänkte vi att hur skulle de stora pojkarna göra? Och med Pa to ta na kako så gjorde vi en jättestor video, berättar Jakob.
Oftast är det en av oss som säger 'vad tror ni om det här', sedan bollar vi idéer och det blir ganska snabbt allas idé.
Jakob Norrgård
2+1=4
Att KAJ fungerar så bra är enligt Kevin för att medlemmarna utmanar varandra tillräckligt mycket.
- Vi tänker nog väldigt lika. Men vi har tillräckligt olika synvinklar utan att det lägger käppar i hjulen. Man får en mångsidig bild men vi är alltid på samma sida, säger Kevin.
Jakob tror inte att medlemmarna skulle vara lika kul på egen hand.
- Det som vi skilt för sig skulle hitta på skulle inte vara lika roligt som det vi kan göra tillsammans. Det är liksom så att 2 plus 1 blir 4.
- Oftast är det en av oss som säger 'vad tror ni om det här', sedan bollar vi idéer och det blir ganska snabbt allas idé. Men det känns inte som en KAJ-grej innan alla har lagt sin hand på det.
Gradu i KAJologi?
Det är svårt att hitta ett genomgående tema i KAJ:s musik, menar Axel, eftersom det finns flera.
- Man gräver där man står, och där man stått. Så det blir mycket Österbotten, landsbygd, små orter och de människor som bor där, deras berättelser. Men någon skulle få skriva nästan en gradu om oss för att få någon rätsida, säger Axel.
- Men det var ju någon fråga om oss i studentexamen! Vi skulle kanske borde läsa svaren, säger Jakob.
Från opera till K-pop
Att musikalen Gambämark spelas på Wasa Teater under hösten – eller egentligen på Ritz på grund av teaterns renovering – är såklart gruppens största skalp hittills i karriären. Men precis som invånarna i byn Gambämark har de stora ambitioner som väntar.
- Den stora drömmen har varit musikalen. Efter det så är det tomhet, då måste vi hitta på något nytt och det brukar ta två, tre veckor, säger Jakob.
- Det kommer nog att klarna snabbt men nu är vi så inne i musikalen. Kanske nästa projekt är en till musikal, en större och bättre än den här, säger Axel.
En av de sista sakerna KAJ gjorde innan musikalarbetet tog upp all deras tid var att medverka i Nästan Unplugged.
I avsnittet med KAJ får ni se landets mest älskade svenskspråkiga humorgrupp visa upp hela sin repertoar, som går från opera till gangsta rap via Disneyinspirerade uruppföranden och de största hittarna.
Spektaklet kryddas med klädbyten, instrumentbyten och anekdoter – och såklart, dialekt.
Text: Simon Karlsson

Nästan unplugged - Säsong 3
Tredje säsongen av Nästan unplugged publiceras fredagar kl. 00.01 på Yle Arenan och sänds i Yle Fem därpå följande söndag kl. 18.45.
Serien publiceras med ett avsnitt per vecka enligt följande:
14.09.2018 Tomas Ledin
21.09.2018 KAJ
28.09.2018 Maria Ylipää
05.10.2018 Bo Kaspers Orkester
12.10.2018 FORK
19.10.2018 Sanna Nielsen
Av musiken ur tv-serien har det också gjorts sex radioprogram för Yle Vega. Artisterna kommenterar sina låtar, sina karriärer och samtalar med programledaren Niklas Rosström. Serien sänds måndagkvällar kl. 19.22.
De tidigare säsongernas program finns tillgängliga på Arenan.