Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesminister Mykkänen vill införa förortspoliser för att tygla brottslighet i Finland: "Om tio år kan vi ha det som i Sverige"

Från 2018
Brända bilar i Rinkeby
Bildtext Brända bilar i Rinkeby, Sverige. Kai Mykkänen vill undvika en liknande situation i Finland - jämförelsen till Sverige är relevant, anser han.
Bild: EPA / Fredrik Sandberg

Inrikesministern vill införa förortspoliser. Kai Mykkänen (Saml.) varnar för en liknande utveckling som, enligt honom, började i Sverige för tio år sedan.

Inrikesminister Kai Mykkänen har reagerat på bilbränder och annan brottslighet i svenska förorter. Nu föreslår han en modell med förortspoliser som har prövats i Kråkkärret i Åbo, där en stor del av befolkningen har invandrarbakgrund.

Det är ett tätt samarbete mellan polisen och socialtjänsten för att lösa ungdomarnas problem i tid. Och utvecklingen har vänts till det bättre, säger Mykkänen.

Som första steg föreslås ett tillskott på 20 poliser i en handfull förorter.

Vilka är det kriminella gängen?

Både Mykkänen och Centralkriminalpolisen talar om ett nittiotal gäng som sysslar med brottslig verksamhet i Finland.

Så vilka är de här gängen?

- Det är till stor del internationella motorcykelgäng som sysslar framför allt med droghandel, och den handeln ökar, säger Mykkänen.

Brottsligheten är alltså inte helt den samma som i Sverige, där segregeringen är mycket större. De utsatta ungdomarna är fler. En del sysslar med mindre brott och andra med grövre brottslighet.

En del handlar om frustration och protester mot polis.

- I svenska förorter ser vi en värre våldskultur med koppling till droghandel och rån, där man har en bred rekrytering av utsatta ungdomar, säger Mykkänen. Han anser att förortspoliserna behövs för att hindra en sådan utveckling i Finland.

- Det finns en risk att vi har en liknande situation i Finland om 10 år, säger Mykkänen.

Hur relevant jämförelse med Sverige?

I Sverige består en del av utsatta förorterna av nästan enbart hyresbostäder, ända sedan miljonprogrammens tid. Största delen av invånarna har invandrarbakgrund.

På många håll har den kommunala servicen blivit sämre under en längre tid. Det fria skolvalet har påskyndat en utveckling där infödda svenskar går i vissa skolor och invandrarbarn i andra.

Så hur relevant är jämförelsen med Sverige, där den negativa utvecklingen har börjat långt tidigare?

- Det lönar sig att göra jämförelser och lära sig av det.

- För tio till 15 år sedan såg man i Sverige en rekrytering av unga som talar främmande språk. Man började se tecken på att också polisen började attackeras av de här gängen, så att polisen nuförtiden kan röra sig bara tungt utrustad inom vissa områden, säger Kai Mykkänen.

Förslaget att inrätta förortspoliser ska behandlas i regeringens budgetmangling den här veckan.

Diskussion om artikeln